Å se hvithaien i hvitøyet

På sørsiden av Sør-Afrika finnes det flere “Cage diving” selskaper som tilbyr turer ut til farvann der det finnes mest hvithai i hele verden. Plassen har en øy som kalles “seal island”, der det myldrer av sel og derfor også et matfat for sulten hvithai. Her sirkler det store haier som etterhvert har blitt pupulære blant turister å se på. Det blir senket bur ned på siden av båten og man kan hoppe oppi iført våtdrakt, blybelte og dykkermaske. Mannskapet på båten flør da med blod og gørr slik at hvithaien blir nyskjerrig og forhåpentligvis kommer opp foran buret. Å se hvithaien i hvitøyet er spesielt!


DSCF0085
Seal Island myldrer av sel, et matfat hvithaien ikke klarer å holde seg unna

Å skrive kontrakt om at man tar det hele og fulle ansvaret selv er også spesielt. Punkter som “å miste en arm” osv er en av sakene som står i kontrakten. Må si det gikk noen tanker gjennom hodet da jeg satt navnet mitt på det arket.


DSCF0140
På vei ut til “hvithai bankene”, med buret bak på båten


DSCF0125_2
På vei oppi buret for å se hvithai i hvitøyet


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Undervannsbilde rett før hvithaien på 4 meter kom

Filmen som ligger her har ligget i skuffen min siden 2008, så like greit å få den ut. Ikke spesielt actionfylt, men man ser jo hvilke monster som skjuler seg i dypet. Hvithaien er bare 2 meter fra meg.


Cage Diving (Hvithaidykking) from Morten Pettersen on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *