Åpningsfiske i Ågårdselva

Så var det 1 juni igjen. En dato som for mange laksefiskere er selve julaften og bursdag på en gang. Noe forløsende er i gjerdet. Om man er 16 eller 60 år har ingenting å si. Spenningen er til å ta og føle på. Rett og slett deilig å komme igang.

Olaf og jeg var på plass i Nedre Holme 1 juni

Denne åpningen valgte vi å slå leir på nedre holme som er forholdsvis langt oppi elva. Å få laks her såpass tidlig er nesten bare å drømme om siden dette ikke er noen typisk tidlig plass. Men omgivelsene og stemningen er det ingenting å si på. Her fyrer vi bål og lager bålkaffe mens praten går.

Bålkaffe og svartkjele hører med når vi er på tur.

Vel, fisket er ikke enkelt på den vannstand og temperatur som er nå. 1 juni holdt elva 120 m3/sek og hadde en elvetemperatur på 11,5 grader. Helt fiskbart, med som regel tas de fleste åpningsfiskene nede i elva. Vi fikk noen meldinger om en 9 kilos kl 0400 på morran, samt noen mista litt lenger ned.

Klokka bikker 2400 og det er 1 juni. Endelig!

Det er bare deilig å komme igang. Kaste litt og kjenne på tohåndsen. Kasta sitter absolutt ikke etter mange måneder uten trening. Er rusten så det holder, men det bedrer seg etterhvert. Olaf var trøtt og stod ikke opp om morran heller. Jeg var oppe kl 0500 og dro over hovedløpet et par ganger. Ikke tegn til liv. Kl 0730 stod Olaf opp og blanda seg inn i kaffedrikkinga med en gang.

Olaf fisker nøye og er konsentrert

Etter en times tid så er det Olaf sin tur igjen og det drøyer ikke lenge før det jaller “Moooorten!!” i hele dalen. Olaf har fisk. En pen en også.

Jeg sveiva inn og småløp litt. Da jeg kom frem sa Olaf ; jeg tror kanskje det er en gjedde. “Laksen” var villig eller kanskje lamma av å være på krok…? Plutselig sparka den noe voldsomt og viste med dette at det ikke var noen slapp gjedde. Dette var en nygått 8+ fisk som hadde tatt flua.

Stundens alvor. Laks på flue er noe spesielt. Like moro hver gang!

Kampen varte i 17 minutter og etterhvert fikk jeg tak i sporden på den. En skikkelig vill og vakker ho fisk hadde tatt flua til Olaf. De er så kraftige og butte disse fisken at man nesten blir helt stum. Rett og slett flotte fisker!

Ut i fra lengden på laksen ble vekta satt til 8,5 kilo. En kort fotoseanse så var den tilbake i sitt rette element.

Dermed var sesongens første laks i boks for Olaf sin del. Det er bare å gratulere og bøye seg i støvet! Rett og slett nydelig. Selv var jeg ikke borti fisk denne dagen, noe som kanskje er mer vanlig på åpninga.

Nygått og sølvfarga skjønnhet!

I skrivende stund er det tatt ytterligere 4 laks, samt 3 som er mistet. Absolutt en godkjent åpning dette! Får håpe det vedvarer og at vi kan ha litt vann i elva dette året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *