Har vært stille en stund nå, men har absolutt ikke ligget pålatsiden jeg 🙂 Kommer endel fiske fra i høst, men først litt kultivering av gytebekker. Nå nylig har jeg rapportert inn ett vandringshinder for sjøørret i appen “Amber Barrier Tracker”. Dette er en app som er utviklet for Europa, men miljødirektoratet her hjemme oppfordrer til at den brukes i Norge også. Da får vi bare se om de responderer.
Appen kan lastes ned og brukes for å rapportere vandringshinder. Man må stå ved hinderet for å feste koordinatene til plassen.
I fjor gjorde vi noen undersøkelser i Skjebergbekken og Heiabekken som renner ut i Skjebergkilen. Heiabekken var jeg spent på. Dette er en bekk som har all den biotopen man ønske for en sjøørretbekk. Naturlig gytegrus, skjul, beplantning og mattilgang. Den har alt bortsett fra fisk. Så hvorfor kommer ikke fisken opp? Jo, Skjeberg har tidvis hatt problemer med oversvømmelser og mye vann. Da har fylkeskommunen en gang lagt ett 90m langt rør under fylkesveien. Her er vannhastigheten såpass høy at fisken ikke kommer opp. Her kan det settes opp lameller som bremser opp vannet. Disse legger seg på mye vann og reiser seg når vannet er sånn passe. Helt mekaniske. Dette skal vi få til.
Utløpet av Heiabekken i Skjeberg. Hit kommer fisken men ikke lenger.
Saken er rapportert inn. Hører jeg ikke noe på noen uker så tar jeg det videre med statsfovalteren.
Ellers har det også blitt kalking av østre løp i Revebukta. Her oppdaga vi en lav tetthet av yngel i fjor og da kom for pH meteret til Ole Håkon frem. pH på 5,3 er for lavt for ørretunger. Vi dynga på med kalk og kalkgrus som skal øke pH på relativt kort tid. Denne grusen vaskes ut og kan vare opptil 10 år.
Kalk og kalkgrus fra Vestlandet ankom Sarpsborg for en måned siden. Denne ligger nå strategisk til i østre løp i Revebukta for å øke pH.
Sekker som er håndterbare for å bæres ut. Dermed slipper man graver og tunge hjelpemidler.
Kalkgrus er 50/50 blanding av gytegrus og kalk. Denne kan det gytes i samtidig som den øker pH. Legges litt ned i vassdraget, mens kalken legges så høyt som mulig for å øke pH gjennom strekket.
Marius og ungene var med for å legge ut grusen. Moro for liten og stor 🙂
Terje er alltid med som regel. Ivrig mann.
Ferdig preppa banke. Vanntand vil nok øke endel også slik at grusen vaskes.
Så da får vi bare se. Man må tenke langsiktig her før det blir noe resultater. Vi kjører nok en el måling om 3 år tenker jeg. Er det alle årgangene da så har vi jo gjort noe nyttig.
Og til slutt da. Viktigst av alt. Pølsene 🙂