Året 2017 i tekst og bilder

Da er vi snart til veis ende med nok en fiskesesong. Dette året har vært minst like variert og innholdsrikt som de foregående årene. Sjøørret – og laksefisket er det jeg holder mest på med fortsatt, men passer også på å kjøre noen turer etter både brunørret og harr når forholdene tilsier det 🙂Under slike forhold er det bare å stoppe opp og puste litt og tenke på hvor heldig man er som har så fin natur nær hjemmet

Sjøørretfisket

I år har jeg fisket mye mer målrettet etter de litt større eksemplarene. Dvs utaskjærsfisket har blitt prioritert på mange av turene. Dette krever kanskje litt mer tid siden det er en bit å kjøre som regel. Lysten og suget etter å få en svær “dengær” veier mer enn å f.eks stå inne på plasser der det normalt ikke er så mye stor fisk. Anser kilosfisk og større som fin størrelse og i år har det blitt 35 sjøørret over 1 kilo av totalt 374 sjøørreter. Som skrevet så har jeg fiska mye utaskjærs og dette forteller meg at det fortsatt er mye “smått” der også. 8 fisker over 1,5 kilo, der 1 har vært over den magiske 2 kilos grensa. Dette er rene og usminka fakta! Totalt har jeg fiska etter sjøørret 60 turer (med korte og litt lenger turer).Septemberfisket i Skjebergkilen ga mange pene og runde sjøørreter


Denne fikk jeg i mars måned på 30-40 cm vann. Plogen stod etter flua husker jeg


Tidlig morgen med 13 prikkefanter før jobb


Olaf med en fin 2+ fisk nå i høst

Har holdt på med dette fisket siden jeg var 11 år gammel og syns fortsatt at det gir meg veldig mye. Like spent i forkant av hver tur. Liker utfordringer og det å finne ut av tingene. Hadde dette vært for lett fiske så hadde det ikke vært noe morsomt 😉

Resultatene vi har hatt i Stordiket i Skjeberg har også vært oppløftende. Kultiveringa SOJFF og Co har gjort i en årrekke har gitt resultater. Dette gir god tilvekst av sjøørret i havet. Jobben med å tilrette legge for yngel fortsetter til sommeren. Da er planen å lage flere skjulplasser for yngel, noe som er like viktig som å tilrettelegge for gyting.


El måling av sjøørret yngeltetthet i Stordiket, Sarpsborg from Morten Pettersen on Vimeo.

Laksefisket

I år har det rett og slett åpna seg en ny verden for meg med tanke på laksefisket. Etter at Olaf og jeg ble med danskene i Zpey teamet har jeg fått lov å teste ut hybridlinene de skryter så fælt av. Disse linene passer meg og mitt fiske utmerket har jeg funnet ut av. Kunnskapen om elvene jeg fisker i, samt det å kunne omstille hue + det å lese elva har kanskje vært en styrke jeg har hatt de senere åra. I år har jeg hatt mye mer kontroll over hvor flua faktisk er og det har, etter mitt syn, gitt gode resultater. På mine 22 turer har jeg dratt på 21 lakser. Dog litt “stang ut” med flest mista fisk dessverre 🙁 Men jeg har iallfall fått de på og det er jo ofte kunsten hva angår laksefiske. Det ble et par pene med størstenoteringer på 9,8 og 10,0 kg. Snittet i år var på 4,8 kg.10 kilos hunn laks på første flytet vitner om litt flaks


Denne hann-laksen fikk jeg en sen junikveld i Ågårdselva. Vekta ble estimert til 9,8 kg


En 5,8 kilos laks lot seg overliste på en knøttliten tubeflue

Laksefisket gir meg utrolig mye også. Sommerfisket i Ågårdselva er utrolig spennende egentlig. I år ble det jo tatt laks på både 17,2 og 18,0 kg i elva, så muligheten for noe virkelig stort er jo tilstede, selv om det skal mye til før jeg tar persen fra 2015. Har fiska etter laks i Ågårdselva, Glomma, Bergebyelva, Marsjokk, Drammenselva og Gaula denne sommeren.Brunørretfisket

Det ble noen turer i skog og mark etter brunørret også. Dette fisket er det jeg faktisk liker best, men siden jeg bor i Østfold så blir det litt mindre av dette fisket. Å fiske etter brunørret i stille vann har sin sjarm, men det er nok helst elvefisket jeg syns er morsomst. Uansett artig fiske enten det er med nymfe, klekker eller tørrflue. Dette er jo et fiske som passer utmerket for barn også og det gleder meg stort at barna mine vil være med også 🙂Et knippe fine brunørreter ble resultatet etter en økt med guttungen


Jonas koser seg i teltet. Spennende å sove ute i skogen!


Fine tegninger

Havabborfisket

I år har det løsna litt på havabborfronten også. Har ikke blitt mange turer, men de jeg har hatt har vært målretta gjerne tidlig på morgenen kombinert med høyvann. Har sett klar forskjell på flotopp og havabborjaging. Kjenner jo dette godt fra før, så her bør man sjeldent være ute hele dagen! Å fiske rundt flotopp er etter min mening det beste etter havabbor. Det ble totalt 3 havabbor og 1 mistet dette året. Disse sparker virkelig i fra og flater lett en #7 stang der. Morsomt og spennende fiske!En kilos muskelbunt lot seg overliste på en jiggy i september


Kjetil og jeg er storfornøyde etter dagens økt. Havabbor var målet og vi fikk rett slag begge to


Denne ga også havabbor

Barn og fiske

Det er ikke noe som gleder meg mer enn når ungene mine er med på tur. På disse turene får vi virkelig tid til å nyte selv om det blir en tur med litt annet opplegg. Det blir ikke noe “pressing” fra min side her. Fiske på deres premisser er viktig. Fyre bål og ta seg litt tid til bærplukking og annet. Barn har jo ikke verdens beste tålmodighet, så her må en i det minste passe på å dra til en plass der det er lett å få fisk.Å ha med tvillinger på tur er egentlig ikke noen sak, men bare å glemme å fiske selv


Samarbeid og felles glede over fanga fisk


Jonas fant interessen i å hove pappas tørrfluefanga brunørret

Jakt

Det ble tid til noen få morraturer på jaktfronten også. Jakt er noe jeg har holdt på med siden jeg var 16 år, så det ligger liksom i blodet mitt. Har blitt noen få turer etter rådyr, en sjøfugljakt tur og noen villsvinrunder. Dette er noe jeg holder på med gjerne når det er mørkt og fiske er uaktuellt 😉Haslau dekket av blomster første helga i oktober. Sjøfugljakta var laber, men det ble noe kjøtt da


Et rådyr ble med hjem fra de dype skoger nå i desember

Isfisket

Noen få turer på isen har det blitt. Det er gjerne januar – februar jeg befinner meg utpå, dersom isen er trygg. Her passer det også utmerket med barn! Morsomt fiske for store og små i frisk luft.Mingevann ga noen fine abborer i februar


Jonas var ikke til å stoppe når først abboren bet


Etter å ha tråkka i hullet og blitt søkk våt skjønte Martin og Marcus greia med isfiske


EN kort morratur til Tulletjern sammen med Pål-Espen, Ove og den spinnville hunden hans

Har satt sammen en rekke bilder fra året som har gått;


//galleri.mortenpettersen.com/#!album-37

Er evig takknemlig for alt dette jeg har fått lov å oppleve i år! Året har vært variert og noe som passer meg bra. Har fått lov å dele mange gode opplevelser med likesinnde også. Dette setter jeg stor pris på. Å få “lufte seg” litt så mye som jeg gjør er ingen selvfølge, men så lenge jeg har helsa i orden og familien har det bra så kommer jeg til å fortsette med dette. Barna skal få være med mer og mer (om de ønsker), noe jeg ser frem til.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *