Året 2019 i tekst og bilder

Nå er snart 2019 sesongen over også. Må si tida flyr! Når man er totalt fiskegal og tenker på dette omtrent 24/7, så er det klart at det blir noen turer også 🙂 Vil jo stadig ut og har ikke ligget på latsiden dette året heller. Jeg prøver å utnytte hver eneste ledige stund til denne galskapen. Det er bånn gass hjemme med familie og unger også, så mange av turene blir korte. Jeg koser meg allikevel jeg. Her får jeg lada hue litt også!

Sjøørret fiskes omtrent hele året, så vi kan kanskje starte der.

SJØØRRETFISKET

I år har det blitt omtrent like mange turer som i fjor. Mange av de er dog korte, før og etter jobb og en og annen lengre tur. 

I år ble det 171 sjøørreter med et snitt på 0,59 kg. Koser meg enormt på de turene jeg får til enten det er alene eller med andre. Bare det å komme seg ut er godt. Sjøørretsesongen hittil har vært spesiell syns jeg. Etter mitt syn mye mindre fisk enn tidligere år. Plasser som har holdt fisk bare for ett og to år siden har ikke holdt fisk i det hele tatt! Bekymringsfullt, men jeg mener det finnes en forklaring på dette. Personlig tror jeg hovedsakelig er det to ekstremt varme sommerene i 2017 og 18 som er skylden for dårlig rekruttering av sjøørret. I år er det mye færre av de mindre eksemplarene blant annet. Det er jo ofte de som utgjør antallet på en tur. Har fulgt med litt i bekkene i høst også og det har vært vesentlig mindre av de fiskene på 0,5-0,8 kg i år. Dog har jeg sett bra med litt større fisker. Det lover jo bra!

En marsdag fikk jeg noen fine fisker på Karlsøya

Jeg syns også det er interessant å se på fordelingen på sjøørreten størrelsesmessig. I år er snittet noe høyere enn tidligere, noe som bekrefter min påstand om at det er mindre av de minste sjøørretene i år. Vi kommer til å oppleve litt tregere fiske de neste 2-3 årene, tror jeg.

Slike turer liker jeg. Fiske kveld og morgen.
Eb fin 800g fisk som ble med hjem i panna

Sjøørretfisket er godt å ha så lett tilgjengelig syns jeg. Å kunne dra innom en hotspot etter jobb eller en tidlig morgen betyr veldig mye for meg. Dette er nok for meg i en travel hverdag.

Pål-Espen med en fin Hvaler sjøørret

Sesongen er langt fra over ennå, så kanskje det kommer noen fine fangster til. Det er jo nettopp nå de største fiskene er innenfor kastehold. Blir nok litt fiske fremover og kanskje spesielt i romjula. Blir det mange minus, så blir det nok andre aktiviteter.

Senhøstes har det blitt noen pene og litt farga fisker

Ungene har blitt med endel på sjøørretfiske i år også. Spesielt de båtturene vi har hatt har vært fine. Fangstmessig har det blitt så som så, men husker spesielt en dag hvor vi fikk både horngjeld og berggylte. Når det først bet litt så ble de voldsomt ivrige!

Jonas med en liten berggylte tatt på en liten wobbler
Martin med en horngjeld som han absolutt ville ha med hjem. Den ble middag samme dag!

LAKSEFISKET

Årets laksesesong skriver seg inn i historiebøkene for min del. Føler meg litt heldig og priviligert denne sesongen. Ikke bare har det blitt bra med fisk, men jeg har også hatt noen helt magiske turer etter mitt syn. Ågårdselva og Glomma er jo som kjent mine “barndomselver” og det er her jeg har hatt fine turer i tillegg til en 5 dagers tur til Nordkynhalvøya i Finnmark.

2 juni fikk jeg denne nystegne Ågårdselva laksen på flue.

Olaf og jeg hadde noen fine åpningsdøgn i elva. Det var bra med vann og forholdsvis bra med fisk. Som regel er det ikke mye laks på elva så tidlig, men i år var de på plass. Det var vi også 😉

Olaf med årets største på 13,8 kg
Telt turer er alltid deilig. Ro og laksefiske
Olaf klinka til med denne på 8,5 kg på åpningsdagen.

I år har det blitt hele 16 laks på meg. 3 laks i Ågårdselva (7.9, 7.1 og 2.6 kg) fordelt på 14 turer, 7 laks i Glomma (6.0, 7.0, 6.0, 6.2, 4.7, 1.0 og 7,5 kg) fordelt på 14 turer og 6 laks i Finnmark (4.4, 1.8, 4.6, 5.4, 2.5, 3.9 kg) fordelt på 5 fiskedøgn. I tillegg har jeg mista 6 laks.

Dette er forholdsvis bra uttelling syns jeg. Er ikke vant til slike fangster egentlig. Jeg har de senere åra lagt mye mer vekt på detaljer under fisket, noe som har gitt uttelling. Slike ting som fart, dybde, lengde på fortom, synkegrad på liner/polyleader, størrelser på fluer og ikke minst rett plass til rett tid er viktig å ikke overlate til tilfeldighetene. Å lese elva, samt å utforske mulige standplasser er noe jeg er nøye på. Fisker man da i tillegg litt systematisk så blir det mer fisk.

En Finnmarkslaks på 82 cm som jeg fikk på en 9 fot klasse 4 og en knøttliten flue.

Hovedturen i år gikk til Finnmark. Olaf og Marius var reisefølge og vi skulle egentlig fiske i vår favoritt elv ved Tana. Lite oppgang og vannstand gjorde at vi valgte å kjøre plan B. Litt lenger å kjøre, men for en opplevelse! Liten kald elv på Nordkyn gjorde at vi måtte klype oss i armen. Var ingen “walk in the park” her heller, men storslått natur i alle retninger. Vi ble tatt på senga med tanke på størrelsen på elva og utstyret vårt. En 12-13 fot stang ble for kraftig og dermed måtte vi ty til den eneste enhåndsen vi hadde med, en 9 fot klasse 4! Her fikk jeg laks på tørrflue og riffling hitch også 🙂

Marius kjører laks i en vakker kulp.
Deilig kveldsmat etter en dag i elva
Nydelig Nordkynelv med små kulper.

Laksefiske er noe jeg virkelig har fått smaken på. Har fiska laks siden jeg fikk min første da jeg var 13, men de senere åra har jeg knekt noen koder. Artig når teoriene som svirrer rundt oppi hue ender med en laks etter to. Laksefiske er litt mer enn bare flaks!

Et par giftige bottle tubes der den øverste ga laks i Ågårdselva i år.
Bålkaffe hører med.

Vel, nå gleder jeg meg virkelig til 1 juni neste år. Bruker vinterkveldene til å binde noen nye laksefluer også. Neste år er vi på plass igjen, men tør ikke håpe på lik uttelling som jeg har hatt i år.

BRUNØRRET/HARR

Det har blitt noen turer etter disse artene også. Brunørretfiske og spesielt tørrfluefiske er kanskje en av de morsomste fiskemetodene jeg vet om. Imitasjonsfiske er rett og slett magisk! Er man på plass når klekkingene skjer er det veldig spennende å fiske. Her er det lett å ha med barna også og noen veldig fine døgn i telt sammen med de.

Martin og Marcus begynner å bli store og syns det er veldig spennende å sove i telt.
Dupp og mark hører med

Her passer vi på å fiske når de største vulgataklekkingene skjer. Dette er et artig og visuelt fiske. Å se de store “seila” blir spist i et massivt vak er skikkelig artig.

Rett art på vingene
Tom-Arne med et flott eksemplar av en vulgata spiser
Fine tegninger på denne fisken som settes tilbake

Det ble tid til en harrtur også. Koppang har vært base for denne fisken gjennom mange år og her dro vi rett og slett tilbake til kjente elvebredder i Østerdalen.

Glomma og Koppang har noen fine og stilleflytende harr-strekk

Her hadde vi noen forventninger om lite klekkinger og lite overflateaktivitet, men der tok vi feil gett. Knøttsmå vak viste seg å være forholdsvis pen harr.

Fine tegninger på denne Glomma harren
“Seilet” til en fin Glomma harr

JAKTA

Jakta kommer jeg ikke utenom. Ligger liksom i meg dette. Å jakte og fiske har jeg gjort siden jeg var liten guttunge, så jeg må liksom ha noen turer i skogen på tampen av året. Fisket er som regel ikke på topp når jaktsesongen starter, så da unner jeg meg noen turer. Er litt heldig som kjenner så mange folk som nettopp driver med dette, da spesielt rådyrjakt med hund. Det er virkelig spennende saker.

En bukkekilling måtte bite i gresset en novemberdag.

Det er nettopp dette – kameratskapet, taktikken, hund, vindretning, bål fyring, ventinga, losen og spenninga rundt jakta som trigger interessen. Akkurat det å skyte dyret er ikke så artig syns jeg. Liker ikke at dyr må lide unødig, så jeg prøver å gjøre dette så humant som mulig. Etter jakta så har vi jo det aspektet med matlaging fra egen sanka kjøtt også. Smaker virkelig noen sene vinterdager dette! Hittil i år har jeg knerta 3 rådyr, noe jeg er veldig fornøyd med. Dette har vært rådyr som har vært jaga i los. Er ikke mange jaktformer som slår det!

Tvillingene Martin og Marcus har vært med et par ganger i høst. Dette syns de var spennende!

Har ikke jakta noe etter villsvin hittil i år. Men vi har starta såvidt å fóre litt, så vi får se hva som dukker opp etterhvert. Kanskje det blir noen turer i romjula og etter nyttår.

Fikk lista meg inn på en gåseflokk, men da var jeg på sjøørretfiske i april.

Det er vel sånn kort oppsummer på hva jeg har sysla med i år. Prøver å utnytte hver ledige time til dette formålet. Er nødt til det! Det finnes mange flere bilder fra i år, disse kan du se her;//galleri.mortenpettersen.com/#!album-42

Enn så lenge så er det bare å ønske god jul og godt nyttår! Vær snille med hverandre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *