Året 2023 i tekst og bilder

Året 2023 har vært et spennende år på mange måter. Det starta regelrett med et skikkelig smell også da jeg skjøt en fin galt i Enningdalen 1 januar 2023. Mer om det under jakta litt lenger ned. I år har jeg fiska forholdsvis variert etter de vante artene jeg bruker mest tid på. Brunørret, sjøørret og laks er jo de artene jeg fisker mest etter men noe annet har det blitt også. Tidligturen til Island og tørrfluefiske etter laks i Finnmark er nok de minnene som sitter sterkest i.

SJØØRRETFISKET

Vi må jo begynne med dette fisket. Det er nok det fisket jeg bruker mest tid på her hjemme. Lett tilgjengelig og man kan jo i prinsippet fiske akkurat når det måtte passe. Forholda varierer jo men det må bare fiskes når det passer. Uansett er jeg ute så mye som mulig, hele året, og gjerne de små og korte turene også. Er kanskje de jeg husker best og har det morsomste fiske også.

Vi hadde en flott tur til Djursland i februar, men fisket var ikke mye å skrive hjem om. Her er Olaf i sving.

Turen til Djursland var flott den, men fisket var seigt. Kaldt i vannet og den berømte kniveggen med 2 grader vann. Sosialt var det veldig bra og vi fikk lufta huene våre.

I mars måned er jo ofte da det løsner hjemme. Temperaturen er på vei opp og knekker seg over den magiske 3-4 graders grensa. Ofte merker jeg stor forskjell når vi bikker den grensa. Det er da man skal være på plass.

Det ble noen slike i år.

I år har jeg fått greit med sjøørret vil jeg si. Jeg jakter jo målretta litt større fisk og koser meg med det fisket. Blir det ikke noe så er det ikke noe jeg får gjort med det. Heller det enn å jage antall. Det har blitt 36 sjøørret mellom 1,0 – 1,5 kg, 7 stk mellom 1,5 – 2,0 kg, 6 stk mellom 2,0 – 3,0 kg og 1 stk over den magiske 3 kilos grensa i år. Akkurat den fisken veide 3,5 kg og var 65 cm lang. I tillegg til mye smått da. De kommer man ikke utenom.

Den historien, måten den tok på, kjøringa og landing var bare helt utrolig. Med bare den ytterste stangtuppen fikk jeg kroka fisken og satt sammen stanga mens fisken hoppa himmelhøyt uti bølgene. Skulle egentlig ikke vært lov å få opp. Klasse 4, Loop Dryfly, flyteline og en liten børste.

En nydelig 3,5 kilos sjøørret fordelt på 65 cm.

1 april var det jo duka for telt tur langs svensekysten igjen. Aldri en sesong uten si 🙂 Olaf og jeg tok turen nedover. Det er noe med roa, stillheten og bobla. Bruke litt tid. Fyre bål. Nei hele settingen er så avslappa. Rett og slett ett must!

Litt snø var det 31 mars i år, men vannet var åpent 😉

Bål inni lavoen er godt for å få varmen i skrotten. Ute var det kaldt og frossene vadesko

Utpå dagen fikk vi besøk av Tom Gustavsen også. Veldig hyggelig at han tok seg tid til å besøke oss syns jeg. Bra fiske hadde han også. Det var litt grumsete vann, men han fant de han.

Tom Gustavsen med en flott sjøørret som bikka 2 kilos grensa

Selv måtte jeg jobbe litt for å finne fisken. De stod veldig konsentrert disse dagene. Etterhvert fikk jeg se en fiskeørn som stupte ned å plukka sjøørret. Da var det lett. Vada pent bort og plukka fisk på fisk. Pene var de også.

Fiskeørna røpte hvor stimen stod. Mens den fløy skyttel mot redet så lista jeg meg innpå å tok av samme fatet. Bildet er fra en tidligere tur.

Moro når sjøørret på denne dimmen jager flua på grunt vann.

Alt i alt har det blitt ca 70 turer etter denne arten i år. Som jeg har sagt før, når horngjelen kommer uti april engang så endrer jeg fokus med stillevann og brunørret. Da er skauen virkelig på vei opp også. Utrolig spennende.

BRUNØRRETFISKET

Det er noe med det. Brunørretfisket. Klekkingene og lengre kvelder. Fjærmygg litt tidlig på’n. Utover kommer varmen sigende på og flere insekter er på vingene. Blir som å følge en kokebok. Neste side inneholder de små døgnfluene marginata og vespertina. De står i boksen klare for litt action.

Tom Arne er en trofast turvenn. Her er vi i Degernesfjella for å teste ut noen vann. Fisk ble det også.

Spennende fiske langs myrkanten. Her vaka det pen fisk og den tok etterhvert en liten myggklekker.

Første markafisk ble denne flotte fisken på 1,4 kg

I slutten av mai ble det en litt annen brunørret vri denne gangen. Martin og jeg hadde nemlig planlagt en tur til Island. En kort og målretta tur sådan. Ikke mange dagene der oppe med du verden for ett spennende fiske.

Martin med fast fisk på Island.

Gutten med en Islands ørret på 2,5 – 3,0 kg ca

Vi hadde mye vær på Island. Mye vind og tidvis regn. Ble noen stunder i bilen også for å roe hue litt. Blir faktisk litt sliten av all den vinden i lengden. Men fisken bet.

Nydelig ettermiddagssol på Island.

Med nok klær så gikk det fint. Her en Islands ørret på 63cm.

Hjemme så snek varmen seg på og der var det dags for annet fiske da vi kom hjem. I starten av juni er det som kjent ofte noe vulgata på vingene og naturen har kommet skikkelig igang. 1 juni åpner jo laksefisket også men de siste åra har jeg gjerne venta litt med å fiske laks. Det er jo en skikkelig tidstyv også og man kan gå glipp av mye bra fiske der. Uansett ble det flere turer etter brunørret de første 14 dagene i juni.

Gutta boys på plass med teltet. Om de koser seg? Ja jeg vil si det 🙂

Hengekøye er digg. Her måtte jeg ligge litt for lenge på morran også. Deilig å bare høre på alle fuglene.

Gutta fikk testa litt kanopadling også.

Fisket var ikke så voldsomt i år syns jeg. Tidvis mye vind (iallfall på mine turer) gjorde sitt til at det ble mye venting og lite fisk. Noe fisk ble det selvsagt men jeg har hatt bedre sesonger. Fikk landa en 2 kilos på maur i høst bare. Det ble årets største på tørrflue her hjemme.

Denne var en luring. Vaka i lange “vakbaner” og jeg satt å venta på rett tidspunkt før kastet kom.

Vannet var fullt av maur i “krok 16”, så jeg valgte å sette på en litt større for å la flua skille seg ut litt.

LAKSEFISKET

Så var det laksefisket da. Spennende på mange måter men jammen en skikkelig tidstyv også. Ikke lett å holde seg borte og det er jo bare en altoppslukende fiskeform. Klarte å vente til litt ut i juni denne gangen også men fangstene uteble. Fikk vel en 6,2 kilos den 19 juni i Ågårdselva ellers var det stille. Var borti og mista flere men det var bare den jeg landa i år. Glomma derimot, der var det litt mer valuta for pengene. Laksen kom senere enn normalt, men når den først kom så ble det etterhvert ett morsomt fiske.

Det ble etterhvert 14 laks i Glomma på meg i år. Mange flotte fisker som alle ble satt pent tilbake

En flott nystegen laks rett fra havet.

Årets høydepunkt kom definitivt da jeg var hos frisøren etter jobb og svingte innom Glomma for å ta noen kast med enhåndsen. Hadde egentlig ikke tid til å fiske men den dagen kom jeg veldig for sent til middagen for å si det sånn. En nervepirrende kjøring på 45 minutter fikk jeg etterhvert landa en laks på 11 kg på enhåndsen. Tynn fortom og krok 14 så skulle det der egentlig ikke vært mulig. Med bløte olabukser og vernesko så fikk jeg lirka den inn i håven! Massivt.

Denne massive laksen på 11 kg tok en knøttliten tube i krok 14.

Litt for mye og svært ble det

FINNMARKSTUREN

Finnmark da. Jeg har en stor kjærlighet til Finnmark. Fylket som egentlig har alt hva en fluefisker kan drømme om. Jeg skal mye til Finnmark i årene som kommer også. Her kan man nok fiske ett helt liv uten å bli lei, tror jeg.

Sander og jeg tok turen og satsa litt i ukjent elv denne gangen. En gåtur som tok litt på måtte til men etterhvert fikk vi se noen høler som vi ikke kunne forestille oss i forkant. Utrolig moro!

Sander fiska først i første høl og dro på en pen 4 kilos på en av de første kasta.

Måtte klype oss i armen begge to. Her stod det mye laks til tross for rekordstort antall pukkellaks opp elvene. Vi så ingenting til russerlaksen her så det var jo fint.

En Vidar Lillevik cicade spesial. Denne var med for testens skyld. Funka som fjell!

Vi hadde noen minnerike og fine dager i Finnmark. På de 4 dagene vi var på laksefiske landa vi 17 laks denne gangen. Fiska mest med tørrflue etter disse og det var veldig mange lakser som gikk i tilslaget eller etter noen minutters kjøring. Utrolig morsom å se slike fisker stige å ta flua!

En 4 kilos hoe som tok en hvit foam flue

Finnmarksboksen. Spennende flueboks som ble testa ut.

JAKTA

Jakta ja. Det må jaktes litt også. Litt sanking til høst/vinter må til. Lite som slår en viltmiddag utpå høst/vinter med gode venner. Som jeg skrev i starten så starta 2023 med ett smell. Ikke raketter denne gangen med ett rifleskudd i form av en Oryx 308. En galt på rundt 75 kilo kom frem i sivet der jeg satt og jeg så bare øya på’n. En meget skeptisk skikkelse og veldig lite som skulle til for å skremme den. Med ett velrettet skudd fikk jeg lagt den i bakken og dermed mitt andre villsvin skutt i Norge. Rett og slett veldig spennende!

En flott galt på ca 75 kg måtte bite i gresset.

Villsvin jakt er vanskelig. De er noen utrolig sky vesen og har noen sterke sanser som kan ta deg på mange hunde meter. Moro når man lykkes innimellom der.

Det har også blitt noen runder etter rådyr. Har en bukk jeg kan skyte her hjemme og den prøver jeg å benytte meg av hvert år. Denne gangen ble jeg sittende å se på en 4 tagger i over en time før jeg bestemte meg for å knerte den. Hadde ett håp om at det skulle komme noe større men det gjorde det ikke.

En 4 tagger måtte også bite i gresset midt i august

Indrefilet av villsvin

Gutta boys ble med på en runde etter rådyr i høst også, men det var kjedelige greier. Ikke noe action. Kun pølsene som gledet denne dagen 🙂

KULTIVERING

Det må kultiveres litt også. Det er artig å holde på litt og se resultater her syns jeg. I år kjørte vi på med enda 30 tonn gytegrus i Ingedalsbekken. Preparerte noen strekk litt nedstrøms enn der vi la ut sist. Vi har også el fiska og kartlagt litt i forbindelse med Heiabekken og Skjerbergbekken i Stasjonsbyen. Flere prosjekter vil komme i tiden fremover.

Det er jo null stress å kultivere når man har med seg slike folk.

Grunneier Bedo med ett nytt lass med gytegrus og stein.

ISFISKE

Har såvidt fiska litt på isen i år også. Med den kuldeperioden vi hadde i slutten av november og starten av desember så ble det jo litt is. Isfiske er kult det men kanskje litt tidsfordriv for min del. Uansett deilig å være ute i frisk luft.

Noen hadde gått der før jeg kom 🙂

Her om dagen tok jeg med meg Marius til ett regnbue og røye vann i Sverige. Det lugga litt der for å si det sånn. 0,15mm sene og tynne kroker var IKKE oppskriften heller. Røk noen fisker der før utstyret ble justert opp litt.

Marius klar for nye hugg

Forholdsvis pene regnbueørreter dette

Ja, som dere ser så har det vært ett meget innholdsrikt og aktivt jakt og fiskeår dette året også. Nå er det først og fremst litt julefeiring så får vi se hva dagene bringer. Kjenner jeg meg selv rett så blir det snart en ny tur 😉

Uansett god jul og godt nyttår!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *