Året 2024 i tekst og bilder

Da er vi snart til veis ende med nok ett jakt og fiskeår. Året har vært meget variert og tidvis intenst. I år har jeg i skrivende stund vært på 115 turer i skog og mark. Laksefisket ble en saga blott i år så noen turer i minus ble det der. Men takket vært mangel på laksefiske ble det annet fiske isteden. Mer sjø – og brunørret med andre ord. Grønlandsturen ble nok naturligvis en høydare jeg må trekke frem dette året.

ISFISKE

Det var en kald og lang vinter for ca ett år tilbake. Kulda kom allerede i slutten av oktober og det sjøørretfisket jeg til stadighet drømmer om vinterstid må man nesten bare glemme med temperaturer ned mot -15. I år derimot har jeg mer trua på en romjul med fiske etter blanke overspringere.

Noen turer etter abbor og gjedde ble det også, med variert hell vil jeg si.

Marius og jeg var en tur på isen etter regnbueørret også. Morsomt fiske i mangel av noe annet. Kraftige røsk og seige utras på disse fiskene.

En regnbueørret på litt over kiloen lot seg friste av en klase maggot.

Isen er jo en ting, men jeg må ærlig innrømme at det er våren som lokker. Når snøen smelter og gjerne fiske i den kalde tiden på 2-3 grader vann er bare spennende om man får fisk eller ikke. Lenger lyst om kveldene og alt virker å gå den rette veien. Gleden og spenninga i forkant av hver tur er det lite som slår.

En kaffe kopp var vel det eneste som varma denne februar dagen.

Ting begynner å våkne til liv igjen. En rød børtsemark inne på sandstranda og det meldes iherdig til kamerater. “Sett rød børtsemark”…. Det er noe i gjærdet 🙂 Makan asså, snart 50 år og like ivrig som før.

Joda, de finnes fortsatt. Etter en hard og kald vinter kommer de frem og viser seg.

Det er noe magisk med de første sjøørretene. I år vil jeg si at det har vært gode fangster for min del. Sammenligna fangstene med tidligere år og det ligger på det jevne som det har gjort de siste 6-7 åra. Uansett fangst eller ikke så er det viktig å senke skuldrene og nyte turen. Fisker man jevnt og trutt og samtidig prøver å analysere litt kart og vær, så kommer fangstene.

1 april er alltid telt og bål hos våre venner i øst. Öring premiär var intet unntak denne gangen heller. Denne åpninga var jeg alene første natta noe som også er veldig deilig. Med telt, VARM sovepose og bål, så kommer man langt. Sitte å se etter vak kan jeg gjøre i timesvis uten å lette ræva fra stolen. Mer kaffe på kanna.

En typisk solnedgang hos svenskene 31 mars

På morran kom Winger, Tom-Arne og Tore-Magnus. Jeg hadde allerede kjørt første økt sånn i 0600 draget. Det er alltid like spennende med plog etter flua inne på 30cm vann. Slår nesten aldri feil.

Winger i kjent stil 1 april.

Det ble noen pene ørreter under åpninga denne gangen.

Fisket etter sjøørret er i den mest intensive perioden i mars – april. Men da det kanskje virkelig starter har jeg allerede starta med å veksle på sjøørret/brunørret også. Noen soldager og litt temperatur i skauen så prioriterer jeg ofte det fisket der. Det er rett og slett magisk å luske rundt i skogen fra vann til vann eller bare sitte rolig ved ett fint vann for å se etter vak.

BRUNØRRETFISKET

Da jeg kom frem til vannet ble det kaffe med det samme i påvente av vaking. Denne fisken som viste seg å være ca 700g fikk sippvake på fjærmygg til kaffekoppen var drukket opp.

Kjenne litt på vårsola og fuglekvitter er nydelig. Stillheten som rår i skogen på denne tiden klarer jeg ikke å få nok av. En dag møtte jeg en hissig tiur også. Stod standhaftig på stien full av hormoner. Et vakkert syn.

En tiur hadde funnet plassen sin for å hindre inntrengere

I år ble største brunørret på ca 1700g. En fiskejagende ørret som jeg måtte lure med en vannymfe. Det var største flua jeg hadde i boksen selv om det var knytt på en fjærmyggklekker på enden av fortommen. Litt for tynn spiss til slike kraftige hugg, men det holdt.

En flott brunørret tok en vannymfe nesten idet flua landa på vannet.

Stengte lakseelver gjorde sitt til at det ble mer dyrking av brunørret elver og vann. Tom og jeg tok en tur oppover der vi hadde noen flotte timer i en elv på østlandet. Litt sær og selektiv brunørret, men det hører med. Vi fikk absolutt noen flotte fisker i håven også. Klekkingene var helt optimale og vi hadde stor variasjon av det som poppa opp gjennom vannfilmen.

Tom vurderer hva han skal sette på fortommen.

Etter X antall flyt og fluebytt fikk jeg denne flotte ørreten

Hadde også en tur med familien til Hemsedal og den elva har jeg ikke fiska siden 1996 faktisk. Det er det flere grunner til, men nå var jeg jo på plass og stanga lå i bilen. En telefon til selveste Tor Grøthe ga meg noen fine timer med guiding. Vi så flere store ørreter denne dagen. Røk en pen og fikk noen fine.

Hemsil er nydelig i juli. Her vaka det flere pene ørreter.

Tor er ett leksikon hva angår ørretfiske. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Fikk litt kjeft for at jeg kun gikk med 6X spiss og krok 18. Det holdt ikke. 7X og 20-22 krok måtte til for å få de til å ta.

En flott ørret jeg fikk inni noen kratt i en kanal. Ikke lett å manøvrere en fortom på 6 meter da.

Når denne grandisen er på vingene kan det være artig å være fluefisker.

Sander med en flott regnbueørret fra vulgatafiske. Denne tok riktignok en liten nymfe.

Vulgataen poppa opp i hopetall

LAKSEFISKET

Laksefisket ble noe kjedelige greier i år. Jeg starta med friskt mot i Ågårdselva i starten av juni, men så kom meldingene om lite eller ingen oppgang i mange elver i Sør – Norge. Bekymringsfullt. Hadde aldri trodd de skulle stenge elvene, men det gjorde de jammen i meg. En etter en ble stengt og vi kunne se langt etter laks denne sommeren.

Slike syn ble det lite av i år.

Det er jo en nitrist utvikling vi nå ser. Før spøka vi om at de kom til å måtte stenge elver. Nå er det en realitet. Selv om utsiktene ser mørke ut så er det jo ett ørlite håp om at vi fortsatt skal kunne fiske på atlantisk laks her i Norge.

Jeg hadde dog en alene tur med telt til vakre örekilsälven. Svenskene hadde ikke stengt elvene og her var det muligheter. God vannføring og forholdsvis bra med laks også. Tok bilen nedover og fant en fin telt plass langs elva.

Under slike forhold er det godt å være laksefisker

Elva holdt bra med vann og laks denne sesongen. Det ble med den ene turen for min del. Mista ett par laks første kvelden og fikk en på morran etter. Godt å kjenne suget i lina der.

Stemningsbilde fra A strekket i Örekilsälven

Det ble en 2 kilos på 11,6 foteren

KULTIVERING

Det har blitt satt av litt tid til kultivering i år også. Har ett spennende prosjekt med å få sjøørreten til å komme opp til Heiabekken i Skjeberg. Her er det ett rør som kun trenger lameller for å bremse vannhastigheten. Vi har gjort el målinger i Heiabekken og ikke funnet liv. På nedsiden var det yngel som bare det. Flott bekk som fortjener ørret.

Syndebukken på 90 meter som gjør at sjøørreten ikke kommer opp i Heiabekken.

Ellers har vi kalka østre løp i Revebukta. Hadde en kjapp dugnad der vi bar ut noen hundre kilo med kalk og kalkgrus. Østre løpet var meget surt ved målingene vi gjorde i 2023. I år la vi ut kalk noe som forhåpentligvis bedrer surheten i vannet.

Kalkgrus blir lagt på strategiske plasser i bekken slik at dette vaskes ut over tid.

Vi har også el. målt i Ingedalsbekken. Her har vi hatt målretta tiltak i de tre siste sesongene. Lagt ut over 100 tonn gytegrus, laga flere terskler og oppvekstområder. Dessverre fikk vi ikke resultatet vi hadde sett for oss, men det kan ha naturlige forklaringer også. Vannstand er nøkkelen her også. Mistenker tørrlagte gytegroper på lav vannstand.

Ole Håkon fra NJFF i kjent stil med høyspentapparatet sitt.

Fisk i bøtter og spann bokstavelig talt, men ikke tettheten vi hadde sett for oss etter tre sesonger med tiltak.

TURER MED GUTTA

Vi har hatt noen telt og hengekøye turer med ungene også. Dette er turer de gleder seg til og her finner vi virkelig roen. Artig å se hvordan de responderer på inntrykkene når vi er ute.

Kanotur på Børtevannet ble en fin 2 dagers overnattingstur

En liten gjedde ble det på tvillingene etterhvert. Abboren var også tidvis i bettet.

Bading hører selvsagt også med. Hvem bryr seg om fisken blir skremt?

GRØNLANDSTUREN

Så var det årets hovedtur da. Grønland er mer enn ett dagsprosjekt og her har vi målretta spart og planlagt i nesten 3 år. Det er mer som en ekspedisjon å regne, men med pakketurer fra Getaway så lar det seg gjøre å dra på en ukes + tur (11 dager totalt). Jeg hadde med meg 10 mann, en kokk og to guider på denne turen. Kokken Karl Magnus som også var med som kokk i 2018 leverte varene til de grader denne turen også. Fantastisk mat!

Patrik, Carl Anton og Karl Magnus steller i stand ett utsøkt måltid

Men først, vi fiska torsk med flue i strømmen under brua i Sisimiut. Her kunne vi se store torsker som sirkla helt inne i tanga. De tok fluene våre mer enn villig denne gangen også. Her er Jim Arne med en fluefanga 6 kilos (nesten) fra havet.

Jim Arne med en fluefanga 6 kilos fra Sisimiut.

Vi skar ut nesten 10 kilo ryggfileter og dro med dette flotte kjøttet ut i basecamp ved elva. Et utsøkt torskemåltid ble det. Sjelden kost faktisk.

Ved basecamp var det denne gangen nye telt med ståhøyde, stol, feltseng og tregulv.

Allerede første kveld tok vi tak i fisket og hadde noen flotte timer i øvre del av hovedelva. Mange spente førstereis og endel med andre tur hit. Sjørøya var på plass i elva denne gangen også.

Fra torsk til sjørøye på få timer på Jim Arne

Marius med en nymfefanga 2,5 kilos sjørøye

Slik gikk “no dagan” der borte. Masse gåing og flotte fiskeopplevelser på grov sjørøye. Det er rett og slett ett fantastisk fiske som jeg hadde unna alle jeg kjenner å oppleve en gang.

En sjørøye på 69 cm jeg fikk første kvelden. Det ble også min største for turen.

Dyrelivet da. Det er også endel av turen. Moro å komme såpass nære de flotte skapningene. Moskus, villrein, havørn og fjellrev fikk vi se denne gangen.

En anslagsvis 450-500 kilo tung moskus kom ned til elva for å sjekke litt

Villreina strøk forbi mens vi fiska sjørøye.

En liten fjellrev unge var nyskjerrig og fikk rappa med seg noe mat den fant i basecamp.

Vel, Grønlandsturene hadde egentlig fortjent en bok men det får jeg komme tilbake til eventuelt. Mange inntrykk som ikke lar seg gjenfortelle her.

En sjørøye på drøyt kiloen jeg fikk i en liten sideelv.

Lars Nilsen med ett kult bilde av en bra fisk

Gruppebilde Camp North 2024

JAKTA

De siste dagene mot jul jaktes det endel. Ellers bukkejakta i august syns jeg også er svært spennende. I år har det vært en regelrett opptur hele bukkejakta for min del. Tror jeg har rett i underkant av 8 timer på post på 3 flotte bukker (2 sekstakkere og en firetakker). I tillegg har det såvidt begynt å bevege seg på villsvin fronten også. Har kneppa en 43 kilos der også. Den jakta der er veldig spennende syns jeg. Noe må man drive med mens det er mørkt si 🙂

Bukkejakta i år har vært stang inn.

En flott og staselig bukk jeg fikk has på i staten av september. Måtte ta av meg capsen og bukke pent i respekt for byttet der.

Foreløpig har det som skrevet blitt ett villsvin på meg hittil. Jeg jakter litt etter disse dyra frem mot jul og etter nyttår.

En 43 kilos som måtte ta seg en tur til villsvinhimmelen en kald novemberdag i år.

Dette var sånn passe oppsummert 2024. Det er ikke alt som lar seg fremheve i ett slikt innlegg, men noen bilder og tekst ble det da. Uansett nytes turene enten det blir fangst eller ikke. Jeg gleder meg allerede til 2025. Da er det allerede lagt noen spennende planer. Nyt du også! God jul og godt nyttår!

Tilslutt vil jeg bare takke alle jeg har fått lov å dra på tur med å dele alle disse minnerike turen på 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *