DJURSLAND 10 – 12 februar 2023
I helga var jeg på tur med tre kompiser til Djursland på østkysten av Danmark. En tur vi har planlagt en stund. Fortsatt bare februar men våren er jo som regel noe tidligere her nede. Møte med våren var jo kjærkomment og vi fikk kommet litt inn i fiskbobla igjen, og ikke minst – fikk oss en tur.
Vi bodde tett på kysten ikke langt fra Grenå. Fantastisk utsikt og kyststrekk rett utafor trappa. Her var det fiskestrekk på fiskestrekk så langt øyet kunne se. Var her med familien for ca 10 år siden også, men den gang var det litt annet fokus enn fiske.
Vi starta pent ved dette strekket og var spente alle mann. Vi har vært på noen slike turer nå og vet at fisket kan være kilent på slike uendelige strekk. Men bare det å vite at det er sjans for å komme i kontakt med en 3 – 5 kilos blank overspringer gjør jo at spenningsnivået øker. Vi kom ikke i kontakt med disse under denne turen og vanskelig var det å få annen fisk også. Et par små og noen kontakter ble det, men de kunne vi liksågodt fått hjemme for å si det sånn. Det er sjansen å ta.
Vi fiska kun uttaskjærs også. Har en forkjærlighet for dette både hjemme og i Danmark. Siden snittet er endel større i Danmark så blir det kanskje litt taktikk endring til neste tur. Kan jo da være spennende å teste mer inne i fjordene og nærere ferskvann. Kan jo gå noen bleier av noen sjøørreter der også. Men det får bli neste gang. Ikke mye man rekker på 2 fiskedager heller.
Vi møtte også et par dansker som fortalte litt om plassene og hvor kilent fiske var. De var begge sjøørretfiskere på sin hals og fiska etter denne vakre fisken hele året. De dro frem noen bilder som viste hva vi snakka om av fisk. Drømmefisker som er verdt forsøket til de grader!
Vi fikk en god prat med disse gutta og noen gode tips. Det er selvsagt langt imellom overspringerene for disse gutta også, men det gir en boost bare å se bilder samt å vite at muligheten er der!
Uansett fikk vi en godt møte med våren. Gode samtaler og ikke minst sykt mye god mat. Mens vi var ute å fiska hele fredagen lå rådyrlåret og godgjorde seg i ovnen på 60 grader 🙂
Våren da. 11 grader og tegn til blomster gjorde seg. Deilig å kjenne på lufta, havet og alle inntrykkene.
Så det ble med dette sånn fiskemessig. Sånn er det når man skal prøve å finne nåla i høystakken. Ikke lett og det skal det heller ikke være. Moro når det klaffer, men ikke denne gangen. Fluefiske det 🙂
Snart vår her hjemme også!
DANMARK 13 – 16 oktober 2016
Skjern Å, Vorgod Å, Fyn og Ebeltoft
I helga ble vi bedt med til Olaf Solberg´s Danmarksparadis. Han skulle vise oss perlene han så ofte tråler sommerstid. Elvene Skjern Å og Vorgod Å, samt noen kyst plasser på Fyn og ved Ebeltoft.
Skjern Å er en stilleflytende perle som holder bra med laks
Svigerforeldra til Olaf var vertskap og de diska opp med god mat og hyggelig stemning! Knut Melby var også med, så vi var virkelig tre likesinnede på tur. Her skulle det fiskes. Vi fikk absolutt noen nye erfaringer i form av fiskeplasser også.
Skjern Å + sideelven Vorgod Å
Vi starta å fiske i Vorgod Å. En virkelig fin jordeelv som holder stor laks og sjøørret. Olaf og jeg starta oppstrøms, mens Knut og svigerfar (Ole) gikk nedstrøms. Desverre fikk vi ikke lurt på noen her, men vi fikk begge en innføring i fiskemetoder og hvordan man leser elva.
Olaf var min “guide” og viste meg litt om hvordan han ville fiske her
Etterhvert ble det både sosialt med en gjeng “Vorgodere”. Virkelig hyggelige dansker som kjenner elva som sin egen bukselomme. De har alle landa stor fisk i elva (laks på 14+ og sjøørret på 6-7 kg). Olaf diska samtidig opp med røka Vorgod Å laks fra i sommer.
Vorgod Å laksen Olaf fikk i sommer smakte helt fortreffelig og smelta på tunga
Fiskesnakket gikk lystig rundt bordet
Det eneste vi fikk i Vorgod Å var bunn napp 😉
Fiskelause dro vi videre til Skjern Å. Hovedelva der Vorgod Å er sideelv. Fantastisk fin elv dette også, bare litt større målestokk.
Olaf “maskinen” er igang igjen i Skjern Å
Olaf mener alvor. Mannen vil ha laks!
Vi fikk noen timer i Skjern Å. Desverre ingen laks her heller, men Olaf hadde et kraftig lugg i flua. En vanvittig fin elv dette også og det var jo nettopp her Olaf fikk rekordfisken på 20,4 kg for noen år siden. Mannen har ennå heltestatus blandt danskene der nede. Fiskeplassen “Olafs knold” kjenner alle til.
Dagen etter var det opp kl. 0500 og sjøørret eldoradoet Fyn var et par timer unna. Her skulle vi møte Zpey representanten Per Gylling Hansen, som var guide for oss denne dagen.
Fyn er en kjent øy i Danmark der mulighetene for stor sjøørret er tilstede
Vi hadde svært vanskelige forhold med kraftig vind fra nord øst, så vi måtte lese kart og sjekke farge på vannet noen plasser. Vi fant en ok plass der vi starta fiske.
Fyn har en utrolig fin sjøørre biotop. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det går sjøørret på disse plassene
Her fikk vi noen sjøørreter i litt mindre skala hva angår “Fyn-størrelser”. Vi måtte jobbe litt for å komme i kontakt med fisk. Vanskelige forhold så sånn ble det. Stod ikke på innsatsen iallfall.
Muligheter for sjøørret på slike plasser
På hjemreisedagen stod vi opp kl. 0530 og dro innom noen viker ved Ebeltoft der vi fikk noen fine timer før ferga gikk fra Grenå. Kartlesere som vi er så dro vi til noen utvalgte plasser. Litt sjansespill, men forholda var bra!
Knut med en fin “Ebeltoft” havørred
Vi måtte gnu litt her også. Fisk fikk vi her etterhvert 🙂
Helt til slutt avslutta Olaf med et pent eksemplar som bikka 2 kilo
Alt i alt en meget hyggelig helg, godt vertskap, hyggelige samtaler med likesinnede og ikke minst nye bekjentskaper med både plasser og mennesker! Godt for sjelen og fiskesuget er “døyva” for en stund 🙂