En laksesesong er over…

Ja da var 2019 sesongen brått over. Akuratt nå føler jeg at det nesten er litt greit også. Blir aldri lei av å fiske laks, men det skal bli godt med en pause også. Mange inntrykk å fordøye etter å ha fiska jevnt og trutt etter denne arten i sommer.

Ågårdselva er en perle. Ikke lett å få laks, men det skal det ikke være heller.

I år har jeg hatt nøyaktig 14 turer i Glomma og 14 turer i Ågårdselva. Fisker sjeldent hardt og lenge, men liker de korte og målretta turene. Liker å bruke hue litt og ha en formening om hvor og når det kan være bra. Laks er laks, det vet vi jo vi som fisker etter denne fisken. Ikke lett å bli klok på. Selv mener jeg at noen koder er knekt med årene.

Uke 29 i Finnmark ga noen fine kamper på enhånds klasse 4.

Fangstmessig så kan jeg ikke klage heller. Det ble 16 laks på land og 6 stk mistet. Andelen mistet laks pleier å være høyere, men i år berga jeg flere enn jeg mista. Dette var fisk jeg kjørte fra noen sekunder til flere minutter. Lugg og napp regner jeg ikke med.

Et knippe fluer som funka bra i Finnmark og sist på sesongen her hjemme.

Jeg liker de korte og målretta turene. Elvene, særlig Glomma, endrer seg jo vesentlig avhengig av vannstand. Når man lærer seg dette så er det virkelig morsomt å fiske. Ofte kan man vite hvor fiskene står. I slike settinger passer det greit å være trebarnspappa 😉 

Årets tøffeste var kanskje denne hann laksen på klasse 4. Fikk kjørt snella der!

Den artigste turen jeg hadde var kanskje den jeg hadde sent på sesongen i Ågårdsalva. Hadde i utgangspunktet ikke tenkt å fiske så mye, men hadde med en 11,9 fot #6 som nylig ble anskaffet. Skulle plukke kantareller og endte opp med 2 laks på land + en 5 kilos som jeg mista etter et par minutter. Fikk også med meg ca 2 kilo kantareller også. Litt av en tur, helt alene i elva.

Fin fangst. Kantareller og laks til middag.

Hadde også en spesiell opplevelse da jeg kjørte langs Glomma en dag. Stanga og vaderne lå i bilen fra dagen før. Off, tenkte jeg. De står jo der. Svingte innom og fiska kun 20 minutter. PANG, 7 kilos på land der 🙂

Glomma og Ågårdselva ga noen flotte laks dette året.

7 laks fra Glomma og 3 fra Ågårdselva ble det i år. Har aldri vært så opptatt av antall fisk, men man blir aldri lei av laksehogget. Med god kontakt med flua, rett dyp og hastighet er det bare helt magisk når det “legger seg på” nedi der. Her må man holde godt i stanga!

Laksen kontrollmåles før den slippes ut igjen
Denne tubeflua er en selvkomponert flue som har fiska godt tidlig på sesongen.

Når sommervarmen inntar Østfold så er det ofte lurt å tenke fiske lenger nord i landet. Flere sesonger har vi kjørt 5-7 dagers turer til Finnmarkselver som holder laks. I år var det intet unntak, men vi måtte gjøre noen endringer siden vann og laks uteble i vår favorittelv. Ny elv på Nordkynhalvøya ble testa ut og det var det ingen som angra på etterpå 🙂

Går man et stykke så finner man gjerne perler!

Vi var heldige med forholda her. Fin vannføring, passe temp og greit med laks. Vi traff også lokalfolk som ga oss noen fine tips på veien.

Slike kulper er magiske og man liker litt snikfiske. Gjelder å ta det med ro for å ikke bli oppdaga av fisken.

 

Olaf kjører laks i en favorittkulp. Marius er hovmester.
Bålkaffe hører med

Finnmark til tross, så er det godt å komme hjem igjen. Etter noen dager fiskefri og familiesysler, så kommer man fort inn i den daglige tralten på hjemmebane. 1-2 turer i uka er et must, enten de er lange eller korte.

Finnmark var i det gavemilde hjørnet i år. Dette til tross for diarè på vidda 😉

Sesongen drar seg fort til og laksen blir gjerne brun etterhvert. Noe blank smålaks og mellomlaks kommer jo, men ofte er det de brune som lar seg irritere av fluene. Hadde en flott 7,1 kilos i Ågårdselva den 10 august i år. Virka som en 2-3 kilos i starten, men etterhvert gassa den på litt. Skikkelig artig!

En 7,1 kilos måtte inn for et par bilder før den fikk svømme tilbake til sin stamplass

Nest siste tur i Glomma fikk jeg også en liten sak. Tømte ikke akuratt snella for backing denne 😉 Faktisk minste laksen jeg har fått. Denne var fettfinneklippa og da fra klekkeriet på Borregaard. Dette viser jo at det nytter og forhåpentligvis en dag så kan elva bli selvproduserende igjen.

Minste laks i år. En sak på 1 kilo.

Siste tur i Glomma hadde jeg noen sveip før jobb på en plass jeg ofte har fått litt fisk før om åra. Etter litt målretta og systematisk fiske hadde jeg et forsiktig drag i flua. Fisken ble grinete og var ikke til å rikke etterpå. På vei hjem fra jobb dro jeg ned igjen og da hadde den tydeligvis fått hvila litt. Med en knøttliten tubeflue ble det for mye for laksen og den måtte bare kjenne litt på flua. Lina lå nesten 90 grader på elva, mens tubeflua dykka ned til laksen. Et perfekt flyt og fin hastighet, så retta lina seg noe voldsomt da den tok. En sinna hannlaks på 7,5 kilos der 🙂 Den var ikke tam heller, var faktisk ute på backingen hele 5 ganger!

En sinna hannlaks på 7,5 kilo
Ikke rare tubeflua den tok på

Vel, da kan man jo bare glede seg til neste sesong alt. Nå skal utstyr og kropp pleies der førstnevnte skal legges på hylla. Eller…. byttes ut med sjøørret og havabbor utstyr heter det 😉  Alt i alt så må jeg si meg meget fornøyd med årets laksefiske. Gjelder å kose seg uansett ned – eller opptur!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *