Endelig öring premiär igjen

Endelig kom vi oss til Sverige 1 april igjen. Vært non-stop på disse lavo turene siden 1999 nå bortsett fra de to foregående åra pga korona. Det var derfor ekstra deilig å ta en 2 dagers i felten nå. David, Ole Jørgen og jeg dro ned dagen før for å sette opp lavo og komme i bobla. Dette er turer som handler litt mer enn å bare fiske. Bålfyring, historer, latter samt bra med natur – og dyreliv.

Gutta finner fort plassen rundt bålet og praten går lett.

På menyen på tordag hadde vi indrefilet av villsvin (den jeg skjøt i febraur). Var ikke noe å si på måltidet og det falt i smak.

Indrefilet av villsvin og et glass rødvin

Stjerneklart og stille var det og nettene ble kalde. Meget kalde. Det var -8 grader på natta og det ble en prøvelse for meg siden jeg hadde bomma litt på soveposen jeg tok med. Tror det ble en times søvn den første natta på meg 🙂 Men sånn er det. Vært ute en vinternatt før så den måtte jeg bare tåle.

Ole Jørgen klar for en natt i mange minus

Hadde gjort klart rundbrenneren og den ble fyra opp kl. 0500. Deilig å bare ligge i posen å sløve litt med fyr da.

Vadeskoa var “hel ved” og dypfrosne. Disse måtte tines for å passe beina.

Vi var i vadebuksene kl 0630 alle mann og gjorde oss klare for en times fiske før frokost. Det står ofte bra med sjøørret inne på meget grunt vann og gir et artig og visuelt fiske.

Børsten med en stigger tag funker ofte bra under disse forholda.

Det var labert med fisk denne timen. David fikk et par små og jeg hadde ett lugg. Vi søkte litt rundt, men så ikke så mye aktivitet heller. Etterhvert satt nordøst vinden inn og det ble surt. Det var også endel “slush” på vannet fra nattens frost. Da ble det kort vei til bål og kaffekopp igjen.

Bål og kokekaffe hører med
Kolakoppen fra 2002 holder stand ennå

Vi fiska så litt utover fjorden uten at det ble noe særlig ut av det heller. Har fiska her i 21 år nå så begynner å kjenne området litt. Dette har jeg vært med på før og små endinger kan også endre fisket fullstendig. Kvelden kom, vinden snudde til sørvest og fisket ble bra. Siste 2 timene ble det 10 sjøørret på oss. Største på 1 kg og de fleste rundt 6-8 hg.

En av flere sjøørret som vi fikk hilse på denne turen.

Fredag kveld seg det inn et par store stimer med sjøørret inn på halvmeteren grunt vann. Å liste seg inn på disse og legge flua i kanten av stimen er noe jeg ikke blir lei. Setter fart på flua og plogen reiser seg brått bak flua. Da er det bare å gasse på og gi fisken et par stopp. Da vil den ofte ende opp med flua godt planta i munnen 🙂

En gjeng traner har gått inn for landing. Et sikkert vårtegn.

Fredag ettermiddag dro reisefølge 1 (David og Ole Jørgen) mens reisefølget 2, Tom-Arne, Ørjan og Ronny kom for å være med til lørdagen. Trivelig alle sammen!

Å sanke ved på vei til lavo plass er obligatorisk

Mer bål, bålkaffe og mat fulgte. Dette sammen med mange artige historier fra Tom Arne. Går aldri tom for morsomheter denne mannen. Mye latter og hygge!

Det ble lapskaus til middag denne kvelden.
Sola er på vei opp over horisonten og en ny dag gryr

Det første jeg så litt langt ute i vika var et vak. Et rolig og pent morravak. Der stod det fisk og det skulle vise seg å være en bra stim. Vada pent ut og kom innpå kastehold etter endel minutter. Her bruker jeg god tid for å ikke støkke de. Kasta så i utkanten av stimen og plogen kom kjapt.

En av flere sjøørreter som havna i håven
Nydelige fisker dette
Ronny etter en økt

Etter 6 fisker der ga vi oss. Da tenkte jeg å hente drona for å filme stimen. Rigga opp og sendte den opp på 28 meter og starta å sjekke om det var noe fisk i området. Brått dukka det opp en sel som også hadde samme agenda som meg. Det cruisa rundt inne på lavt vann og det ble noen fine klipp på brikka. Før jeg hadde rukket å tenke tanken så satt den igang med å jage sjøørret der. På filmen ser man at det piler sjøørret hit og dit. Kanskje ikke så rart når en slik fiskespiser kommer innom. En flott opplevelse å se en slik predator i sitt rett element!

Selen jaga sjøørret mens drona hang i lufta

Nok en flott lavo tur med åpningsfiske i Sverige. Totalt ble det 17 sjøørret, mye båling, kaffe og ikke minst mat. Dette var sesong nr 21 her 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *