Før man høster så må man så

Idag var jeg og fiskegruppa i SOJFF på plass i gytebekken “Stordiket” der vi gjorde ting til rette for kommende gytesesong. Sjøørreten kommer snart opp i bekkene for å gyte, så vi gjorde et lite stykke arbeid i denne bekken.

p8290180.jpgReinert og Dan i gang med å lesse gytegrus i bøtter
For å gjøre et slik “inngrep” i naturen så må man ha godkjennelse fra fiskeforvalter og grunneiere. Dette ble innhentet tidligere iår, så det var bare å sette igang med arbeidet. :-)For to år tilbake gjorde vi også en god jobb her, så nå handlet det om vedlikehold samt sørge for frie veier for oppgangen av fisk.
p8290182.jpgDan legger ut gytegrus i en kulp
I et tilfelle i en sving i bekken hadde det vokst et stort berg av en kvisthaug. Dette er et typisk hinder som ørreten kan slite med å forsere. Dette ble ryddet opp i slik at oppgangen går bra.
p8290185.jpgKvisthaugen som typisk kan hindre fisken å komme opp
p8290188.jpgEtter opprydningen
Tidligere i år hadde vi en befaring i bekken sammen med fiskeforvalteren og han fortalte om at det nettopp handlet om å vedlikeholde det som allerede var begynt på. Veldig viktig å fjerne “slam” som lå oppå gammel gytegrus. Dersom egga blir lagt her vil de mest sannsynlig dø pga lite oksygen. Så vi brukte metallrive for å få bort slammet. Vi vedlikeholdte også de fleste kulpene med ny gytegrus også.
p8290189.jpgDan bruker metallrive for å få bort slam fra bunnen
Jeg tror dette er veldig viktig arbeide for at vi skal ha sjøørret i sjøen fremover. Danskene har holdt på slik i en årrekke og kan jo vise til gode resultater.

Comments

  1. Fint at dere lemper ut litt grus igjen, da blir det bærre lekkert serru…Skjeberg kilen og Single fjorden kommer jo til å bli sjøørret mekka snart så mye kultivering som skjer i området 😉

  2. Jepp det er klart vi må gjøre en innsats! Kan jo ikke bare fiske heller!? Var på tide med et lite røsk igjen i bekken nå. Fjerna to-tre hindre + at vi fikk bort slam som hadde lagt seg på den gamle gytegrusen. En del av grusen hadde flytta seg en del nedover bekken også. Etterfyllte en del, så nå er alt berre lækkert der :-)Har dere gjort et røsk i Guslund eller?

  3. Hei! Takk for svar. Prosjektet er i Våler traktene (Våler ved Moss). Har litt lite erfaring med dette men kunne tenke meg å prøve :-)Men er fremdeles usikker på hva det koster for gytegrus?? Skal benytte egne midler (har ca 850,-). Får jeg noe særlig gytegrus for den summen ??Jeg kan komme tilbake med tid og sted hvis du er interessert.

  4. “Jepp det er klart vi må gjøre en innsats! Kan jo ikke bare fiske heller!? Var på tide med et lite røsk igjen i bekken nå. Fjerna to-tre hindre + at vi fikk bort slam som hadde lagt seg på den gamle gytegrusen. En del av grusen hadde flytta seg en del nedover bekken også. Etterfyllte en del, så nå er alt berre lækkert derHar dere gjort et røsk i Guslund eller?”Hei, om du leser SA så var det en fin artikkel der på mandag 21.sept. Så svaret er, ja, vi holder koken 😉 Fikk trøbbel med en av grunneierne i år, samme kællen var possitiv i fjor!? Nå, skulle bekken legges i rør, og all grusen fikk vi pent fjerne igjen…full baluba! Heldigvis er ikke han grunneier i guslund hvor jeg har ansvar!Han kommer ingen vei med rør planene sine, det vet han selv også, men han skal være vanskelig på pur F, det sier han rett ut….moro!!

  5. Ja, jeg leste SA. Veldig bra artikkel syns jeg. Blir bra det der……. :-)Legge bekken i rør? Det kan han kanskje se langt etter. Er nok ikke lett å legge gytebekker i rør nå som det er så stor fokus på gyteforhold. Bra det ikke er helt texas da (sånn som det var før) 🙂

  6. Skjer ikke mye her heller, Morten.. :-)Bare bleieskift på deg om dagen eller har du lyst å tømme en kile en kveld.. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *