Full klaff i Finnmark!

Vi var selvsagt spent på forholdene før vår tur til Finnmark dette året. Datoen for avreise var spikra, så dette lukta det sjansespill av. Fikk rapporter fra bekjente om tregt fiske, kaldt og sur værtype. Men vi hadde ikke annet å gjøre enn å satse alle korta våre på elva vi besøkte. På vei inn fikk jeg meldingen : “Nå kommer laksen!”


200715n19
Olaf i sving på en av de giftige plassene vi fant

Etter et par timers svette-tur med tunge sekker var vi vel fremme vel base camp. Opp med lavo og starta rigginga av utstyr. Mens vi hold på med dette så vi den første smålaksen som var på vei opp elva. Olaf var førstemann ut og hadde allerede etter få minutter lugg i flua. Litt etterpå var den første på land. En flott perlemor farga og lusa hann laks som hadde få timer på elva.


200715n02
Fornøyde gutter med turens første laks

Vi roa så ned med en kaffe etter at lavoen var på plass og var alle fornøyde med laks allerede etter få minutter.


200715n01
Kaffen snart klar. Bålkaffe smaker bra i villmarka

Vi gikk så litt oppstrøms for å jakte flere og Sverre var nestemann 🙂


200715n09

Dagen etter dro vi så til en sideelv av elva vi lå ved og hadde forhåpninger om laks der også. Det gjelder å være forsiktig når det gjelder forventninger. Vi hadde jo allerede fått 2 laks! Vi unna oss også en matfisk på bålet, noe som smaker helt fortreffelig


200715n11
En rull aluminiumsfolie, smør og litt krydder i sekken gjør susen

Oppover i den andre elva var tingene enda bedre. Der var det laks i bøtter og spann og det var bare snakk om å finne hvor den stod hen. Elva var preget av mye stein, små strømkanter og brekk. Så her måtte man saumfare elva endel. Vi fikk flere laks her.


200715y2
Enhånds stengene fikk kjørt seg etterhvert

Vi var litt forsiktige med å sette oss noe mål for turen, men det bare økte på med laks. Ene dagen fikk vi 12 eller 13 laks på 3 mann. Noe som vitner om oppgang, liv og røre i kulpene. Jo lenger opp i elva vi kom og her snakker vi mange mil fra havet, var det lus på fisken. Her snakka vi nygått laks!


200715n49
De fleste laksene vi fikk hadde lakselus noe som vitner om få timer i elva

Været var perfekt, vanntemp og vannstand der det skulle være, så vi var rett og slett megaheldig med forholdene. Få dager før vi kom var det stikk motsatt! Ikke mange gangene i livet man opplever slike ting.

Den tredje dagen dro jeg og Sverre til en helt annen sideelv. En elv der man virkelig må kjenne blodsmak i munnen for å komme til. Her er ingen laks lettkjøpt og sjansen må man ta. Elva kunne være tom for fisk, men det er dette jeg elsker med fluefisket. Å ta sjanser og tåle nedturer så godt som oppturer.


200715n37
Tunge turer med dagsrasjoner i sekken hører med. Finner vi gull?

Vel fremme fikk vi hakaslepp! Her fant vi en variert liten elv med alt fra stilleflytende partier, brekk og kulper. Og ikke minst; vi så laks! 😉 Nå var tiden inne for indianerfiske!


200715n36
Mens vi stod her og skua utover elva så var vi vitne til 5 laks som var i været nede i “bekken”


200715n34
Liten snirkle elv

Vel nede i dalen smøg vi oss frem til elva. I et lite stilleflytende parti kunne vi telle opp mot 6 laks som stod i strømmen!


200715n40
Smålaks klare for å tygge fluer!

Vi kjørte stein, saks og papir og som vanlig så tapte jeg den runden. Da ble det filming på meg og fiske på Sverre. Jeg stakk hodet over kanten og fikk med meg at fisken tok flua! Dette ble selvsagt festa på film også (kommer etterhvert).


200715p15
Snikfiske med kamera er morsomme saker

Sverre fikk opp fisken og vi var happy begge to! Måtte klype oss litt i armen også.


200715n43
Sverre med dagens visuelle fangst

Dro så ned til base camp og fikk rapporten fra Olaf om kjempefiske der han var og hadde da et tyvetalls fisk på oss tre. Smått utrolig!

Dagen etter var det hovedelva som skulle få besøk av fluene våre. Helt nederst traff vi en usedvanlig hyggelig finnmarking som vi slo oss ned ved og tok en prat. Praten gikk om alt mulig og innimellom fiska vi litt også. Faktisk mens kaffen stod og trakk gikk jeg ut og tok denne. Skulle nesten ikke være mulig.


200715w1
Helt “innafor” fisk på enhånds


200715p10
De fiskene vi ikke spiste gikk ut i elva igjen, pluss at noen ble gitt bort

Da var det bare å nyte kaffen og melkesjokoladen 🙂

Det gikk i stort sett små fluer. Dobbelkrok i str 8 og 10, samt små tubefluer. Jeg fikk selv bra på små lett dressa sunrays.


200715n21

Etterhvert gikk vi bare rundt i buskene og smila alle mann. Mye og fordøye nå kjenner jeg. Er jo som kjent også ivrig på å filme en del, så dette materialet skal jeg kose meg med i dagene som kommer. Blir nok en filmsnutt etterhvert ja 🙂

Så status etter bare 4 hele fiskedager i en liten Finnmarkselv med side elver ble smått utrolige 33 laks på land (og vi mista selvsagt også en del)!

Noen fler bilder;


//galleri.mortenpettersen.com/#!album-26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *