Høstens ablegøyer

Denne høsten har vært litt spesiell for meg. Spesiell i form av at jeg rett og slett har jobba alt for mye. Overtid og overtid. Men jeg har jammen klart å komme meg ut fra tid til annen allikevel. Det har vært litt av hvert egentlig. Noen sjøørretturer, litt rådyrjakt og en tur etter grisen her hjemme. Høsten er for meg litt sanketid også. Tar en og annen sjøørret med hjem men det som sankes innen jakt tar kanskje mest plass i fryseren, hvis det blir noe. I år har det blitt ett par fall som har sørga for flotte viltmiddager. Det er noe av grunnen til at jeg driver med nettopp det. Men først litt fiske.

Kjølig og tildels luftig har det vært til nå, men det er jo bare å kle på seg.

Det har blitt noen sjøørret turer som vanlig. Ikke fått fiska så mye som jeg har ønsket, men alt til sin tid som jeg pleier å si. Over den verste baugen på jobben nå så nå ser jeg frem til den desember og romjul med litt fiske.

En ettermiddag fikk jeg noen kast her. Lun bukt som husa fisk.

Sjøtempen er på full fart nedover om dagen også så det gjelder å gnu litt nå. Dersom forholdene vedvarer slik de er nå ut i desember så kan det bli skummelt!

Sjøtempen er på full fart nedover i disse dager.

Noe fisk har det blitt også. En blank sak på rundt kiloen har blitt med hjem til middag ellers så har det blitt flere blanke og noen som har vært i bekken også. Kommer liksom ikke utenom selv om jeg stort sett fisker ganske langt fra gytebekker. Virker som de flytter seg langt ut selv rett etter gyting også.

Denne blanke på rundt 800g slapp med skrekken.

En matfisk må man jo unne seg innimellom. Denne bikka kiloen og var i passe kondisjon. Fint når alt blir spist syns jeg.

Denne derimot bar preg av å ha vært i bekken. Veide den ikke, men etter øyemål 2,6 – 2,7 kg en plass. Morsom fisk å få inne på grunna.

En 60+ fisk som bar preg over å ha vært i bekken. Grei kondisjon allikevel syns jeg.

Som jeg skrev litt lenger opp så har det også blitt via litt tid til jakt. Det er hundejakt som bedrives mot rådyr, men grisejakta er det åte som gjelder. Hadde med Marius H en dag på åtejakt og det ble 3-4 timer med venting i stummende mørke der. Vi hørte noe som fikk hjertepumpa mi til å jobbe litt, men de kom ikke frem. En flott rødrev var det eneste vi så. Den fikk gå. Vi ga oss rundt 2300 den søndagen og på vei til bilen, med hodelyktene på, fikk vi se mange “grønne klinkekuler” rett ved bilen der jeg hadde parkert. Det stod ganske mange villsvin helt i kanten av terrenget der. De virka ikke spesielt redde heller siden vi hadde fin vind og lot være å prate selvsagt. Fant frem 2 skudd fra sekken og la an til ett tre. Det var en i flokken som begynte å bli litt stressa så jeg måtte handle kjapt for å få noe utbytte der. Tok en 60-70 kilos som stod pyntelig til og den gikk rett ned i smellen. Godt var det ellers hadde det blitt en lang natt med påfølgende jobb dagen etter.

Villsvinet gikk ned i smellen heldigvis. Ett pent skudd rett i bogen litt skrått forfra.

Det er noe med vilt. Naturlig marinert kjøtt uten noen form for e-stoffer og andre ulumskheter. Det er slike middager man setter pris på.

Indrefilet av villsvinet jeg tok 14 dager før ble satt pris på og smeltet på tunga.

Hovedrettet var rådyrlår fra bukketerrenget jeg jakter på. Denne ble skutt i august og fortært denne helga.

Vi har satt igang årlige sammenkomster i nabolaget og dette er ting som definitivt skal gjentas. Med en kjærnetemperatur på 63 grader så må jeg si det ble stille rundt bordet for å si det sånn 🙂

Litt båling må til innimellom slaga. Her er ungene med på rådyrjakta også. Ble ikke noe denne søndags formiddagen, men godt å være ute i skogen.

Her er litt av råmaterialet som hentes fra skogen. Mye godt!

To store steker, en kam (ytrefilet), sideflesk som ble til spareribs, litt nakkekjøtt og to boger som ble til grytekjøtt.

Det blir noen kjeler med lapskaus og annet snadder dette 🙂

Høsten er også piggvartid. Selv har jeg bare vært ute en eneste tur denne høsten. Fikk se ett lokk på kanskje 3 – 3,5 kilo, men den var en skikkelig særing. Ville ikke ta og svømte avgårde.

Marius derimot har kjørt på noen runder nå og må bare ta av meg hatten for den gutten der. I flere minusgrader og sent på kveld inn i nattemørket har han krumma nakken og stått på. Resultater har det blitt også. Flott og eksklusiv mat dette.

Denne piggvarem tok en liten jigg. Marius er ett råskinn på å finne de.

Det var litt om vilmarksablegøyene så langt i høst. Jeg skal prøve å skrive litt oftere neste gang men det har rett og slett ikke blitt prioritert.

Villmarkshjertet dunker for nye turer fremover 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *