Hvor gammel kan en brunørret bli? (oppdatert)

Rett etter middag idag så jeg mitt snitt til å dra opp til et lite vann jeg har fått noen brunørreter i før. Her har jeg fått noen pene størrelser og vannet har for meg vært litt mystisk. Det er ingen gytemuligheter der og fisken ser ut til å være gammel. Har undersøkt litt og etter hva jeg har klart å finne ut av så langt er at det ble satt ut et fåtall fisk der i slutten av 80 eller begynnelsen av 90 tallet. Vi snakker brunørret på kanskje 30 år!En liten spent spinner i str 16 måtte til for å få fisk

Jeg fiska her første gang i 2008 og etter det har jeg nå fått 9 brunørreter. Det er seigt å få fisk, men når man først får så er det pen størrelse også. Snittet er på småpene 1,15 kg i skrivende stund. Størstenotering på 2,0 kg der.

Satt hjemme og så fjærmyggen sverma på plenen vår og da var det bare å hive utstyret i bilen. På plass rett før kl. 1800 hadde jeg iallfall en hel time å fiske på 😀 Så at det var noen sporadiske vak og med bellyen i rett posisjon fikk jeg presentert en liten spent spinner i str. 16 på en brunørret som vaka litt mer enn de andre. Kan være litt vaskelig å finne ut av hvilken retning fisken tar når den vaker sporadisk, men denne gangen vaka den 2 ganger og da var det bare å kaste i “banen”. Tre sekunder etter at flua landa kom sipp vaket. Stamma til og fisken satt!For meg er dette en ganske unik fisk. Ikke den største, men skal man se på fakta her så er det ikke satt ut fisk på bortimot 30 år. Fikk tatt skjellprøve uten at det gikk på bekostning av fisken. Disse skjella skal jeg sende til NINA for analyse, så man kan få svar på omtrentlig hvor gammel denne fisken er. Skal bli spennende å få svar på dette!

Idag fikk jeg svar fra NINA;

Da har jeg sett på skjellprøven du sendte inn. Det var dessverre ingen av skjellene som var lesbar, og jeg kan derfor ikke slå fast en alder. Det så ut til at skjellene var tatt på feil sted på fisken, da de var det vi kaller «erstatningskjell» som er skjell som dannes senere i fiskens livsløp. Jeg kunne derfor kun se de siste 3 årene til ørreten.

Det vil si at jeg må fange en ny ørret for å få svar på dette. Da kan det hende at det ikke skjer før neste år 🙁 Men jeg skal finne ut av dette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *