Ifjordfjellets røyer

I år skulle vi egentlig til Kolahalvøya for å fiske brunørret. Pandemispøkelset hang lenge over oss og ble en stopper for den turen. Med flybilletter til Kirkenes i baklomma var ikke vi sene å be. Vi dro vestover isteden og kjørte en god vidde tur isteden. Litt planlegging og logistikk gikk vi for ATV og båttransport et stykke inn på Ifjordfjellet. Her skulle det fiskes røye og ørret.

For å komme inn til vanna og elvene vi fiska i brukte vi ATVer

Fredagen gikk med til transport og rigging av leir. Det er endel utstyr som skal med og med transport helt inn unner vi oss litt ekstra også. Vi hadde også med en lavo med vedovn slik at vi garderte litt for dårlig vær. Vidda snur fort og det kan bli guffent. Men vi hadde stort sett bra vær, litt overskya og lite vind hele uka.

Leiren vår lå rett ved elva

Innover lå vanna på rekke og rad. Bare å ta for seg. Men det er avstander vi snakker om. Fort 1-2 timer gå en vei til ønska mål. Vi fiska litt i flere små vann og så fort bra med vårflueklekkinger. Vaka derimot var det lite av så tipper det ble spist litt under vann. Vi fikk noen sporadiske ørreter og røyer på 6-7 hekto, men ikke noen store den første dagen. Litt sur nordadrag også i starten.

Klar for en ny dag i felten 🙂

Dag to gikk vi til et litt større vann og her hadde vi mye av de samme forholda som dagen før. Vårflueklekkinger og litt mer vak. Her fikk vi noen fler og større røyer som gikk med til middag samme dag.

Bare å ta for seg
Skrekkfilmscenario; det finnes nesten ikke søppel eller spor av mennesker, men en og annen dokke er å finne 😉

Fikk så en melding av Ronny; “Jeg fant røyeflaket, som å fiske i et akvarium, om du/dere synes det er interessant. Vestsiden av vannet, til et slags tjønn. Du finner oss om dere tar turen. Ronny”.

Mengder med stor røye der asså. Jeg ropte over til Marius og han tok turen, mens jeg og Tom Arne ble igjen. De hadde noen uforglemmelige timer der denne dagen. Dro fisk alle mann – samtidig!

Tre pene røyer som lot seg fotografere samtidig!

Det skjedde ikke stort hos Tom Arne og meg denne kvelden. Kun noen litt mindre røyer mens de andre hadde bonanza fiske rett over vannet. Store lokale forskjeller. I ettertid så har vi jo sett og lært at denne røya oppsøker kalde kilder og står ofte veldig konsentrert. Det kan være at vika holder 2-3 grader lavere temperatur og derfor de oppholder seg der.

Real turmat og kaffe hører med

Dagen etter tok Marius og jeg turen til samme vik. Vi var spente på om de fortsatt oppholde seg der, for det var slett ikke sikkert. Men jo, det kom og gikk røyer i hopetall. Mengder. Fikk nesten litt Grønlands følelse der faktisk. Vi satte igang og fikk flere på 1,3 – 1,5 på tørrflue (vårfluer) på de første flyta. Etterhvert gikk vi over til marflo og nappindikator. Fungerte utmerket dette oppsettet. Røyene tok utrolig forsiktig så her måtte man følge med.

Marius fikk trimma både stang og snelle på denne turen.

Vi dro annenhver fisk. God miks og fisk nok til begge. Vi ga oss på rundt 40 røyer denne dagen. Blir liksom litt metta også når det er slike mengder.

Marius med en nydelig røye. Utrolig fine farger
Ikke noe å si på fargespillet på denne heller.

Litt av en opplevelse dette. På to dager hadde vi fått ca 60-70 pene røyer. “Hjemme” i elva og de små sjøene oppstrøms fant vi også en tilsvarende plass der røyene stima i bataljoner innimellom. Her var de litt mer i bevegelse og med ultra sakte inntrekk med marflo stramma det ofte til. Flotte røyer med bra snitt her også.

Marflo ble en gjenganger på enden av fortommen. Røya meska seg!
En flott røye på 1,9 kg som jeg fikk på en knøttliten marfloimitasjon

Må si dette var meget spennende og visuelt fiske. Vi kunne se røyene inne på halvmeteren grunt vann og med en tirrende gange på nymfa så smalt det ofte. De tok veldig pent og forsiktig her også så her måtte man følge med.

Nok å velge i

Røya var en sær og vanskelig fisk å få til å ta. Virka som om det gikk i bølger dette. Noen ganger var det verdens enkleste ting å få til å bite og andre ganger helt umulig. Men stort sett lurte vi en og annen hele døgnet der.

Mange flotte røyer som måtte en tur på land.

Når man er i paradis på denne måten så går timene og dagene så utrolig fort. Deilig med godt selskap og mye pen fisk. Utrolig takknemlig for at jeg fikk lov å oppleve dette.

Den siste røya jeg fikk var denne flotte saken. En røye som stod på grunt vann og tok gullhodenymfa meget forsiktig. Vekta stoppa på 1,8 kg

Vi brukte de siste kveldene her. Ikke vits å løpe Finnmarksvidda rundt når man har funnet slike plasser. Nydelig fiske, nydelig forhold og nydelig reisefølge. Kan ikke bli bedre!

Tiden for hjemreise kom uhyggelig fort og vi brukte hele fredagen på transport og logistikk. Tar tid å komme både inn og ut så det er en del av opplegget. Tilbake sitter en gjeng med lamslåtte fluefiskere som har vært på vidda å fiska flotte innlandsrøyer. Tilsammen fikk vi ca 125 røyer med snitt på 1,3 kg.

Marius og jeg satt på hengeren til ATVen på vei hjem og der støva det bra for å si det mildt 🙂 He he, hører med det!

To nedsota fluefiskere på vei hjem

Vel, det var turen sånn kort fortalt. Det ble tilslutt mye flott røye og mange gode opplevelser denne uka 🙂

Comments

  1. Høres ut som en fantastisk tur! Har lyst å ta en lignende tur i sommer. 🙂

    Leide dere Atv eller betalte dere for å bli transportert inn?

    Hadde vært kjekt hvis du kunne gitt meg en link 🙂

    Mvh
    Kjetil

  2. Hei, ser flott ut! Kan jeg spørre hvor dere kjørte fra/til med ATV? Og om det er lov å kjøre motorsykkel til noen vann på Ifjordfjellet? Tenker å dra oppover sent i juli. Hei så.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *