Ikke lenge til sjøørretfisket nå

Nå er jeg sånn middels lei snø for å si det mildt. Det er fortsatt en halvmeter is på Tunevannet og snøen ligger der. Men sakte men sikkert smelter den og det går mot tiden på året vi alle venter på, nemlig våren. Det finnes ikke noen bedre tid på året enn våren synes jeg. Alt våkner til liv, temperaturen stiger både i vann og luft. Ting “tiner” opp. En ting er sikkert og det er at vi står foran en fin sjøørretsesong tror jeg. Aldri har det vært kultivert bedre i bekkene i Øsfold og forholdene i sjøen er topp!


DSC_0191
Om få dager er det igjen dags for sjøørretfiske

Den magiske datoen for mange av oss nordmenn er 1. april. Da starter sjøøretfisket i Sverige. Hva som er så spesielt med denne dagen og hvorfor alle valfarter til Sverige er ikke lett å forstå, vi har jo så mange gode plasser her hjemme også. Og best av alt, her hjemme kan vi fiske hele året. Men vi gjør det ikke av den grunn.


DSC_0072
Svenskefisket er uungåelig for oss “norrbaggar”. Hvorfor er ikke lett å forstå

Jeg mener jeg har svar på dette også jeg. Ikke sikkert jeg har rett med jeg prøver meg på en teori. Norge har Hvaler skjærgården, et forholdsvis brakt område ettersom Glomma gjør sitt utløp her. Når temperaturen i sjøen er lav er saltinnholdet høyt, da vil sjøørreten trekke til brakkvannsområder. Dette fordi at ikke sjøørreten tåler høyt saltinnhold.


DSC_0005
Ytre Hvaler gir fine fangster litt sent på våren og tidlig sommer

Hadde en “gnudd” like mye i Norge som i Sverige ville man mest sannsynlig fått like mye fisk. Men det er ikke alltid akkurat det det handler om. Jeg for min del foretrekker heller en fisk på 1,5 kg enn 10 stk på 400g. Jeg står nå foran min 23´ende sesong med fluestang i sjøen og etter alle disse årene har jeg nok netta rundt 1200 sjøørret bare på flue. Kan høres mye ut, men i snitt gir det “bare” ca 50 sjøørret pr sesong. Selv det er overkommelig for en fluefisker som meg. Men poenget mitt er at de fiskene jeg har fått hos söta bror har en større gjennomsnittsvekt enn i Norge. Hvorfor vites ikke eksakt, men jeg tror oppvekstvilkårene for sjøørret er noe bedre i Sverige enn i Norge. Blant annet kan Bohuslänkysten skilte med mange fler produktive gytebekker enn Norge. Fler brakkvannsviker og kanskje også mer føde…? Sjøørreten er forskningsmessig en relativ stasjonær fisk, så man finner individene ikke langt fra sin fødeelv.


3659335
Sjøørretsesongen 2013 vil forhåpentligvis gi flere slike i hoven

Et annet viktig poeng er at svenskene har i en årrekke hatt og har minstemål på 45 cm. I Norge har vi noget rotete regelverk på den fronten; 30, 35 og 40 cm. Hele 3 forskjellige minstemål på denne fisken er satt. Dette tildels lokale bestemmelser, men dog. Uansett er 35 cm (som er vanlig i mine trakter), etter mitt syn, et minstemål som er med på å holde snittet nede. De fiskene på 38 – 42 cm blir jo av mange “kakka” i hodet og tatt med hjem til katten eller et fint bidrag til å fylle opp fryseren. I Sverige ville disse fiskene blitt satt ut. Poenget er at hvis det eksisterer en regel så vil alltid noen følge den og det i seg selv vil bidra til at stammen vokser.

Sikkert ikke alle som er enig med meg, men det er jo lov. Men jeg syns det er viktig å poengtere dette. Er det ingen som sier noe om dette med minstemål, er det heller ingen som gjør noe med det. Har vel hørt rykter om at det er sendt ut et forslag til høring på 40 cm i hele Norge. Får håpe dette er sant, så kan vi nærme oss de gode fiskene i Sverige.

Frem til det er det bare å nyte våren og dets sjøørretfiske. Nå er det ikke lenge til sjøtemperaturen bikker 4 grader og da er det bare å begynne!

Skitt fiske!

Comments

 1. Kjempe fint innlegg 🙂 gleder meg som en liten guttunge 🙂 har du prøvd deg på sjøørreten enda eller?

 2. Hei Marius!

  Nei har ikke starta fisket etter sjøørret ennå. Har blitt en del isfiske frem til nå bare. Starter ikke sjøørretfisket før tiden er inne. Har brent mye krutt tidlig før om åra så det har jeg slutta med. Man får jo fisk, men det er lenge mellom hver gang når det er så kaldt i vannet som nå. Bikker det 3-4 grader så er jeg på plass 🙂 Du da? Skal ikke du til Bornholm?

 3. Skal til bornholm ja, men blir en god del senere i år en i fjor grunnet noen ikke fikk fri :/. skal ned i midten av april i år da. Så får håpe det er litt fisk å få.
  Skal en kjapp tur ut til fredag etter jobben, begynner å klø noe forferdelig i fingra. Var i strømstad i går da så jeg 4 fine sjøørreter som drev å jaga rett ved kaia 😀

 4. Jeg har en oversikt over gromplasser som du kan få av meg. Det var en dansk sopp som la ut en del om go plassene sine på nettet engang og de fikk jo jeg nappa til meg. Skal se om jeg finner de hjemme og sende deg på mail. Ligger en del detaljerte beskrivelser der. 15 april er absolutt en bra dato å dra ned. Da har forhåpentligvis sjøtempen steget en del og da er det mye lettere. Vær ute tidlig om morran. Gjerne før sola står opp. Det er da du får de store på gromplassene.

  Mailadressa di igjen?

 5. Ja klart det! Det blir massivt med fiske fremover nå. Gleder meg som en unge hvert år 🙂

  Sender deg mail når jeg finner dokumentet med bilder og forklaring på gromplasser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *