Januar = knivegg

Januar og februar kan være noen kilne måneder sånn fiskemessig. Temperaturen er nede i de laveste gradene og det påvirker fisken selvsagt. Det kan bli sturete og bare stå på tomgang for å spare energi. Den sliter også med saltinnholdet i vannet siden det er høyt ved lave temperaturer. Sånn sett er det naturlig å kanskje ikke fiske så mye ute i det “ramsalte” i denne perioden. Mudderviker med innslag av brakkvann er ofte plasser man finner de. Kan godt være langt fra gytebekker allikevel så her må man være observant på andre kilder med ferskvann.

Sjøtempen var ikke mer enn 3 grader igår, men nok til å få fisk

Har hatt noen turer i januar måned dette året. Stort sett fått fisk på hver tur, men det har ikke kommet av seg selv heller. Fisken kan fortsatt stå veldig grundt og der har jeg brukt en klasse fire med flyteline inne på grunnene. Fisket er litt annerledes enn senere på våren der det gjelder å gi fisken tid nok til å ta flua. Den jager ikke føde på samme måte som når tempen er varmere. Heller tregere og man må kanskje “lete” litt mer nøye med flua dersom man ikke ser de da.

Her inne rusla det noen fisker i forrige uke da jeg var der.

Jeg syns også fisken er mer sketten og “følsom” i den kalde tida også. Noen ganger har jeg skremt fisken bare med fluelina eller plask i vannet. Men med litt følsom vading, kasting og inntrekk så kommer de!

En 6-700g som tok på 40 cm dyp langs land.

Fisker også noen ganger i dyprenner også. Det kan være mudra renner i båthavner osv. Områder jeg vet det er bratte “møllabakker”. Her kan også fisken oppholde seg vinterstid. I slike settinger fisker jeg som regel med en intermediate line med en liten fortynga flua. Kan la den synke i flere sekunder før jeg starter rolige inntrekk. Her har jeg fått noen overaskelser med kraftige hugg! Går det rolig nok så tar de.

Island flua til Ørjan har blitt brukt hyppig på de rette plassene i år.

Først og fremst så syns jeg det er veldig deilig ute nå også. Korte fine turer i kaldt vær. Er jo nesten ikke folk å se heller så det er bare nydelig.

En gåtur på 15 minutter til fiskeplassen er bare deilig
Har brukt belly et par turer også, men det er jammen kaldt!

For et par dager siden røk jeg på en stim med virkelig stor fisk. De stod ganske konsentrert og tok tvert når flua landa. Det jeg la merke til var at alle tok flua veldig forsiktig og dermed mista jeg noen også. Begynte bare å rulle i vannaskorpa og så kom flua. Tett innpå vadebuksene stod de.

En fisk på ca 60 cm som jeg fikk igår. Tynn var den også. Sommerstid hadde den nok bikka 2 kg tenker jeg
Denne tok på første kastet på bare 40-50 cm vann. Stod innimellom tangtustene
Is i ringene og kalde fingre hører med

Det har blitt noen fisker tross kniveggen av en temperatur vi har. Har også målt opp mot 5 grader på en av turene jeg har hatt også. Det var etter at det blåste noe voldsomt dagen før. Da fikk nok naturen røra litt rundt i vannmassene tenker jeg. Det er da man må passe på!

En flott 9 hektos som var innom håven igår
Noen børstemarkimitasjoner som blir aktuelle om noen uker

Det har vært noen trivelige turer tross kaldt vær. Men sånn er vinteren. Ellers går det i mye fluebinding om dagen og det trives jeg veldig med. Trenger nok ikke en brøkdel av fluene engang, men fluebinding er gøy så da er det bare å gnu på.

Ikke lenge igjen til mars måned nå. Skal bli deilig med en ny vår! Alltid deilig med vår. Gleder meg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *