Lang nese i Bergebyelva

Årets happening på turfronten gikk til Finnmark. Lenge har vi snakka om å ta en tur dit. Planen var i første omgang å reise til Bergebyelva (Sovujokka) for å fiske smålaks. Vi dro dit vi men ble lange i nebbet da vi fikk høre at laksetrappa hadde vært stengt inntil få dager før vår ankomst. Vi valgte å dra opp allikevel. Kjøpte et døgnkort og dro ut i villmarka.


21071412
Lars og Sverre legger slagplan på valg av leirplass

Vi spotta, fiska og gjorde det vi kunne for å komme i kontakt med laksen, men den uteble totalt. Følelsen av å fiske på tom elv var absolutt til stede.


21071402
Bergebyelva ligger i vakre canyons. Skumle dyprenner var det nok av

Vi slo leir og kosa oss allikevel. Den ene fiskeskrønen etter den andre kom over bålet denne kvelden. Det var et mygghøl også, så vi var absolutt ikke alene heller.


21071403
Svartkjele og kaffegrut hører med


21071401
Vi telta på kanten av stupet 😉

Dagen etter gjorde vi kort prosess og besluttet å dra til Marsjokelva som er en sideelv av Tana. Et par timer i bil og en ganske heftig totimers mars på fjellet og ned i kratt måtte til før vi var framme. Melkesyra tok meg totalt. Der fikk jeg straff for all sofasittinga ellers.


21071405
Marsjok inneholder enorme mengder med harr. Tildels stor harr også.

Harren ble til tider litt slitsom. Hadde man drag i flua så var det ofte harr. Men firerstanga og tørrflueboksen var jo med, så jeg klarte ikke la vær og gå for tørrflueharr heller. Fikk noen pene på kiloen og under.

Men det var jo ikke harr vi skulle fiske. Vi gnudde på i elva og første dag hadde jeg en 3 kilos laks på som glapp etter få sekunder. Sverre derimot var i siget og dro på en pen 2,5 kgs blank laks. Ikke lenge etter var han igang igjen og fikk en på samme størrelse.


21071404
Sverre med en pen laks som ble med inn til leieren. Denne tilberedte vi i folie på bålet

Selv gnudde jeg på og det løsna liksom ikke. Ikke før ved midnatt på fredag. Etter en lang tur oppstrøms kom jeg ned for å innta soveposen. Sverre satt i leir og sa at det akuratt hadde hoppa en laks på andre siden. Fikk så i meg en brødskive og ned for å prøve. Joda, tre kast etter smalt den på og var virkelig en kruttønne av en laks. Enhåndsen fikk kjørt seg for å si det sånn 🙂


21071408
En fin smålaks som fikk friheten tilbake etter en hard fight

Siste hele dag foreslo jeg å gå en ekspedisjon opp i en ny sideelv. En times rask gange oppstrøms var vi på plass i en utrolig vakker elv. Måtte klype meg i armen. Her lå det brekk på brekk oppover som tydeligvis ikke var rørt på mange dager.


21071407
Et vanvittig skummelt brekk der vi kunne spotte laksen før vi fiska på den. Her hoppa det flere lakser mens jeg hadde fisk på stanga

Gikk en lang bue innom krattet for å ikke skremme fisken jeg hadde sett. To flyt og så bang! Heftig fight og noen tøffe utras senere landa jeg en knallblank 4 kilos på enhåndsen.


21071406
Vakker fisk!


21071411

Lot brekket roe seg litt og kjørte på igjen. Noen kast senere holdt laksen som tok på å røske stanga ut å hånda mi. For et flekk!


21071409
Laks nummer 2 på samme brekk. Fikk denne på en knøttliten svart flue

For en start! Nå var jeg virkelig igang og ting hadde løsna. Jeg og Sverre gikk så et stykke oppstøms og der fikk jeg nok en fisk i underkant av 2 kilo. Tre laks på samme formiddag er ikke hverdagskost!


21071410

Disse elvene skal definitivt besøkes igjen! Her er det mange muligheter og mye villmark å tråle!

Her er noen fler bilder fra turen;


//galleri.mortenpettersen.com/#!album-20

PS! Etter å ha studert fangsbørsen i Bergebyelva når vi kom hjem, viste det seg at det ble tatt greit med fisk i sona vi skulle fiske allikevel. Men vi tok det sikre for det sikre og flytta oss til en kjent elv. Tror ikke vi gjorde noe dumt valg der.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *