Liten oppsummering av vår – og tidlig sommerfisket etter brunørret

Våren og forsommeren er for meg brunørret. Det har det vært i mange år nå og jeg gleder meg like mye hvert år. Spennende å se og oppleve insektslivet våkne i fra dvale og følge deres syklus. Som jeg har sagt og skrevet mange ganger før så er ingen sesong lik. Men noe kan man forutse. Klekkingene på diverse døgnfluer for eksempel. De kan man nesten stille klokka etter.

Denne innsjøduskgjelleflua (Vulgata) var på vingene rundt 25 mai i år. Omtrent til samme tid som året før. Den holder på ennå, men er nok på hell her i Østfold. Har man lyst til å oppleve mer av denne så er det bare å reise nordover.

Møter man på disse to karene, Svein og Arne, så er man også på rett plass 🙂 Trivelig med en prat.

Ingen sesong er lik nei. Slik har det vært i år også. Selve fisket kan jeg ikke si har vært det helt store for min del. Noen brunørreter har det blitt men jeg har vært borti bedre fiske. Fisk er det nok men i år har jeg kun opplevd sporadiske klekkinger og også sporadiske vak. Med vann-temperaturer på 12-14 grader skjer det mye i ett vulgata vann, men i år har det også vært kombinert med mye og sterk vind. Sjeldent en god kombinasjon for en flue som ønsker å fly opp fra vannfilmen etter at vingene har tørka.

Ikke de helt store fangstene i år altså. Men noen har det blitt. Denne var litt tynn.

En vulgata i spinner stadiet som slapper av litt. Fargen har endret seg til mørkere tone noe som vitner om at den er i livets sluttfase.

I år har jeg også hatt med nevøen min, Jørgen, på en slags opplæringstur her. Han hadde knapt holdt i en fluestang før så det var ett par timer med litt innføring av kasteteknikk også. Men flua kom ut ett stykke og fisk ble det. Måtte bomme på ett par også selvsagt før den første satt. Moro!

Jørgen med livets første brunørret på tørrflue. Blir han hekta tro? 😉 Store muligheter for det.

Artig å være med på asså. Er det noe jeg liker så er det å vise andre slike ting. Jeg har selv vært der for mange år siden og jeg takker alle mine mentorer den dag idag.

En annen god tradisjon vi akuratt har hatt faktisk er telt turene med ungene mine. Tvillingene Martin og Marcus begynner å bli store nå og de vil stadig på telt tur. Helga som var nå ble satt av til nettopp dette for endel uker siden. Evigunge Finn og Tom Arne var også selvskrevne på denne turen. Ungene hadde også med en kompisen Max med pappa Bjørn-Gunnar. Veldig trivelig opplegg!

En god tradisjon må ikke brytes heter det. Vært noen år med vulgata fiske med ungene nå. Fv Bjørn-Gunnar, Magne, Finn, junior Marcus og Tom-Arne. De andre ungene bada sikkert da bildet ble tatt.

Denne helga ble varm. Også en dårlig kombinasjon når vanntemperaturen bikker 20 grader. Kveldene etter kl 2000 derimot var det litt vaking og klekkinger/spinnerfall. Vi fikk noe brunørret men det ble kun 4-500 grammere. Abboren derimot, den var i farta.

Abboren er også ivrig på vulgata. Fikk flere slike i helga.

Men unger er unger. Fisket er ikke alltid i fokus. Her er det oppsett av telt, gjemsel og bading som er like gøy. Lite folk også så her ble det mye nakenbading 🙂

Tvillingene og Bjørn-Gunnar nyter utsikten og lydene fra naturen.

Telta på plass og ungene klare for en helg ute i det fri.

Selv ble helgas netter tilbrakt i hengekøye. Syns det har vært litt styrete å sove i før, men nå har jeg funnet noen teknikker for å få en god natts søvn uten at man faller ut av hengekøya 😀 Er litt teknikk når man skal snu seg osv uten at alt blir tull.

En slik hengekøye gjør susen. Ikke tar den store plassen i sekken heller.

Det ble som sagt mye mer enn bare fiske på denne turen. Mye prek og matlaging selvsagt. Ungene fikk bryna seg på kanopadling alene og der må jeg si jeg ble mektig imponert hvor fort de tok dette. Inn og ut av kano og padlinga gikk som smør i ost.

Gutta fikk bryne seg litt på kanopadling. Fin erfaring å ta med seg videre i livet. Blir det kanotur på Femunden kanskje?

Vi hadde med håv og “akvarium” som alltid også. Det er mye liv på bunn så sent som nå. Libeller, igler, diverse nymfer og ikke minst vanneddekopper ble nøye studert.

Igler, libeller, nymfer og vanneddekopper ble studert.

Kvelden ble satt av til fiske. Fra ca 2000 og utover var det litt sjans for å få de. Som jeg skrev så ble det ingen store i håven, men det var da i det minste noe klekkinger og spinnerfall utover kvelden. Så faktisk en vulgata som så dagens “lys” så sent som 2215. Dette har med temperatur å gjøre. Mye mer svalt og rettere omgivelser slik den liker det.

Tom-Arne i aksjon i en av døgnets siste timer. Bål kunne vi bare glemme men praten gikk allikevel etter fisket.

Dette var en nydelig avslutning på brunørretfisket på forsommeren for min del. I disse dager kommer laksen opp elvene så da retter jeg fokus mot den. Skal aldri si aldri at det blir en og annen brunørret tur til men laks er gøy det også. Mye som er gøy. Gjelder å nyte og kose seg med fisket tror jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *