Oppløftende sjøørretfiske

Endelig er grensa mot Sverige åpen igjen og det er mulig å ta del i sjøørretfisket på kysten der. Riktignok for full vaksinerte da. Jeg har fått mine to stikk og dermed har jeg hatt muligheten til å reise over. Hatt 4 turer i det siste nå og må si det fisket jeg har opplevd på disse turene virkelig har vært bra. Nå er jo sjøørreten freda fra 1 oktober der, så det er noen dager igjen 🙂 Kanskje det blir en tur til.

En flott sjøørret i fin kondisjon

Virker som om sjøørreten går mer samla nå enn ellers på året. Kanskje ikke så rart siden det snart er gyting også. Taktikken min har vært enkel. Søke etter fisk og ikke vært opptatt av å stå på en fast plass hele tiden. Det å flytte seg har vært nøkkelen til å finne de fiskene jeg har fått. På de 4 turene jeg har hatt har jeg fått 15, 21, 16 og 34 sjøørret. Fine turer i naturskjønne om omgivelser.

Grensa har jo som vi vet vært stengt lenge nå og det har vært som å komme til litt jomfruelige områder. Antar at det ikke har blitt fiska så hardt etter denne arten av svenskene så mange har nok fått være i fred. Virka sånn på de fiskene jeg har fått iallfall. Når jeg først har funnet de så har de gått på gang på gang!

Børsten har fått kjørt seg

Sjøørreten om høsten kan være sær. Ofte ser man at de følger etter i et rolig tempo for så å snu rett bak flua. Her prøver jeg å fange fiskens oppmerksomhet først for så å sette noe voldsom fart på flua. Når plogen kommer kan man se om fisken er interessert nok på farta den serverer. Går det fort nok så bare øker jeg farta helt til fisken er nesten helt inntil flua for så å stoppe opp. Da ordner tingene seg selv etterpå. Lar det stå til, gir et lite “nøkk” i lina og hever stanga rolig opp. Da sitter de som regel bra også.

En massiv flott hanne på 1,9 kg

Når man er i paradis på den måten der så må man nyte øyeblikket så godt det lar seg gjøre. Men å la tingene hvile en stund også er bare en stor fordel for fortsettelsen. God grunn for å sette seg ned også da. Det å sitte å se på at fisken vaker og jager gir jo en ekstra piff for videre fiske. Med wienerbrød og kaffe i sekken så måtte jo det fortæres også 🙂

Kaffe og wienerbrød, man skal kose seg på tur!

Må si snittet har vært over all forventning også. Har ikke eksakt statistikk på vekt, men det er mye fisk fra 0,6 – 1,5 kg. Overraskende mye fisk rundt kiloen , med noen opp mot 2 og en og annen over 2 kg.

En nydelig hofisk på 2,2 kg. Rett før røk (!) jeg en i samme dimmen 🙂

Kan fort bli litt bortskjemt når man får slike fangster også. Vært heldig de 4 turene jeg har vært i Sverige, for det skal sies at dette absolutt ikke er noen hverdagskost. Har mine dårlige turer jeg også selvsagt, noe annet ville vært rart. Men jeg skal suge på denne “svenske-karamellen” en stund til etter at fredningen har satt igang om vel en uke.

De foregående sjøørretene før denne tok jeg på div tørrfluer, men denne på 1,4 kg måtte jeg friste med børsten. Tok tvert!

Da får vi bare se om det blir tid til en tur til før det stenger. Etter 1 oktober blir det selvsagt mye fiske i Norge fremover.

En feit kubbe som fikk friheten tilbake

Da jeg skulle hjem igår hadde jeg en mindre hyggelig opplevelse. Skulle gå igjennom et skogholt for å komme til bilen og i mørket gikk jeg rett på 2-3 villsvin som hadde dagleiet der. At ikke de væra meg før jeg kom er en gåte for meg. De pleier jo å fly avgårde før man nesten tråkker på de. De var så tett på at jeg ble bare stående stiv av skrekk i mørket. De rusha 4-5 meter inn og jeg kunne høre pusten på de. Hadde de fløyet på meg da så hadde nok knea gått og jeg hadde ligget der ennå. Villsvin er sjeldent aggressive, men jeg har noen opplevelser i jakt situasjoner som sier noe annet. Spesielt når de har unger så kan de, som alt annet vilt, være farlig. Jeg følte meg veldig liten og kjente litt på redsel akkurat der og da. Bek mørkt og dyra stod bare noen meter foran meg. Men det gikk bra og jeg kom meg hel skinna til bilen 🙂

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *