Oppsummering laksefiske (juni)

Da er de første fire ukene av laksefisket over. Dette har vært fire uker som skriver seg inn i historiebøkene for Olaf og min sin del. Aldri har vi opplevd slike fangster og opplevelser i Ågårdselva og Glomma.

Overnatting fra 31 mai til 1 juni er en god tradisjon

Det starta veldig bra egentlig. Olaf forsov seg 1 juni, mens jeg dro noen sveip over i hovedløpet på nedre holme. Gutten stod opp, kokte en kaffe og starta fiske. Få drag og en laks på 8,5 kilo som en åpning av årets sesong i Ågårdselva. Flott fisk!

Olaf med en flott 8,5 kilos holaks som måtte tilbake i elva.

Vi var ikke borti mer fisk denne dagen. Uansett var det godt å komme igang, samt få igang kastinga også. Rusten så det holdt også!

Olaf på jakt etter laks
9mm US bottle tube med orange zonker vinge er skummel!

Dagen etter var det min tur. Marius Hernes og jeg tok en tur litt lenger opp (wiren) denne dagen og her var det heller ikke mange flyta før det flekka til uti der. Alltid hjertet i halsen når flua “pulserer” og jobber i strømmen.

En flott holaks på 7,9 kilo måtte inn for en liten titt. Svømte ivrig videre etter litt fotografering.

Vel, en ganske bra start syntes vi. Ikke noen selvfølge med laks i Ågårdselva hvert år så vi var veldig fornøyde med denne starten. Olaf “gunna” på videre han og et par dager etter mista han en fin storlaks på 7-8 kilo. Tydelig fisk på elva disse tidlige dagene i juni. Jeg satt med trynet planta i et Excel ark på jobben da telefon ringte. “Olaf Solberg” stod det på displayet på mobilen min. “Har du fått fisk nå?”, spurte jeg. “Morten, dette her er helt villt! Den er svær, kanskje 12-13 kilo”, ropte han. Litt veiing og lengdemål viste vekta hele 13,8 kilo. Pr. idag den største laksen som er tatt i Ågårdselva denne sesongen faktisk! Utrolig flott fisk og bra flyt på gutten.

4 juni fikk Olaf dette beistet. En flott hannlaks på 13,8 kilo.
Feit Ågårdselva pudding som ikke klarte å la vær å irritere seg over flua til Olaf.

7 juni var han igang igjen. På like mange turer hadde han fått 3 og mista en laks. Ikke hverdagskost dette. En 7 kilos røska til og var såpass vill at det ikke ble tatt bilde heller. Greit egentlig det også. Må ikke ta bilde på bekostning av fisken.

8 fots Pioneer for bruk til øvre og nedre holme

Selv hadde jeg ikke så mange turene i starten av sesongen. Liker egentlig å vente litt, men ikke lett når man blir pepra med bilder av storlaks. Glomma derimot åpna 20 juni. Her var jeg på plass noen kveldsturer. Liker de korte og målretta turene. Storlaksen var på vei opp og med den vannstanden vi hadde så hadde jeg en formening og hvor fisken stod hen. Fikk rett i mine antakelser der! På tredje flytet flekka det til og rasa avgårde. Fisken slapp etter noen sekunder og sesongens første mist var et faktum. Så så jeg et par laks som hoppa så jeg valgte å bli. Mistenkte oppgang der. Gjorde noen fluebytt og kast før jeg var tilbake til flua som jeg nettopp hadde mista fisk på. Fikk plassert flua i passe dybde og da fleska det til nedi der. En flott 6 kilos der 🙂

En flott villaks på 6 kilo ble årets første Glommafangst
Fisken fikk skånsom behandling før den fikk svømme videre.

Dagen etter var jeg på vei til jobb. Off, hadde fluestang og vadere i bilen og hadde absolutt IKKE tenkt å fiske. Var jo så sugen så jeg svingte innom Glomma på veien. Med olabukse under vaderne fikk jeg de rette flyta på en litt annen plass en laksen dagen før. Her smalt det til direkte og etter noen lange rush og hopp fikk jeg en fin 7 kilos. Utrolig med bare 20 minutter fiske i olabukse før jobb 😉

En 7 kilos dame ble for frista av flua mi
Glomma flua som fanga 3 laks tidligere i juni.

Nesten litt lamslått av opplevelsene ville jeg egentlig ha en “time out”, men det er så vanskelig å ta pause. Er småbarnspappa så det er absolutt ikke bare å stikke når man vil. Passer greit med noen korte kveldsturer på 1-2 timer. Ikke mange som holder på slik, men det funker for meg og familien. Tredje dag var det ned igjen og her dro jeg på en 4-5 kilos laks som jeg mista etter ca 3 minutters kamp. Nesten på land, men ikke tellende fisk. Heldigvis fikk jeg denne 6 kilosen rett etterpå. Tydelig fisk på gang!

En blank og nygått 6 kilos

Vei, hva skal man si? Jeg har ikke vært med på noe lignende fiske i disse to elvene noen gang. Artig når det klaffer så til de grader!

Kaffe på bålet hører med når man er på tur. Smaker litt bedre dette.

Ågårdselva fortsatte å levere storlaks. Vi hadde turer og for min del var det turer uten fangst. Så litt fisk, men ingen av de tok. Dette er vel det mest vanlige i denne elva. Olaf derimot, kjørte på med enda en laks på 8 kg. Dessverre satt flua for dypt og fisken blødde så denne måtte avlives. Reglene er klare her, så denne måtte leveres.

En 8 kilos måtte bite i gresset.

Dette kan så absolutt ikke bare fortsette? På Olafs 6 turer hadde han fått og mista totalt 8 laks. Vi snakker Ågårdselva og ikke Kolahalvøya her altså….. Ja ja, bare å nyte mens det pågikk. Snart ørkenvandring…..

Olaf i kano

Helga som var så var elva på vei ned. Ofte flytter fisken på seg og da er sjansen kanskje litt større for å få laks. Vi hadde en overnatting og var ikke borti fisken første kvelden. Deilig å prate og fiske på rundgang.

Fargekomboen grønn (chartreuse) og svart er skummel!

Morgenen etter fiska vi fra kl. 0600, eller dvs, Olaf forsov seg igjen. Hadde en anelse om at han ville få fisk, så jeg valgte å gjemme fluestanga hans 😉 Måtte lete litt der for å finne den 😀

Etter noen runder hadde jeg et flyt med perfekt fart og dybde. Det mata på men slapp etter første rush. Sesongens tredje mist for min del der. Sveipet etterpå var det Olaf sin tur og her var det grov storlaks på gang. Vi fikk aldri se den dessverre og denne tømte snella til Olaf. Fikk antakelse av virkelig storlaks der, kanskje 12-15 kilos. Dette får vi aldri greie på, men sånn er det. Stang og snelle ble iallfall kjørt til bristepunktet og snella ble tom etter noen minutter!

Etter et massivt langt drag måtte vi innse av laksen vant. Den soper på 250 meter line, skyteline og backing nå. Håpe det løsner!
Å være laksefisker er ikke for pyser. Her måtte Olaf tørke vadere og klær siden det ble bading for å berge storlaks.

Her er en filmsnutt fra den seansen. Får nesten litt vondt men må liksom le litt også (nå i ettertid). Litt av noen drag asså.

Vi får bare gnu på videre! Har ingen forventninger om slike fangster fremover. Observerer at det har kommet noen mellom – og smålaks så vi får håpe det går an å fange en eller to. Nå er det bare å nyte mellom – og smålaks oppgang hvis den kommer. Ellers blir det jo finnmarktur den 16 juli! Det gledes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *