Oppsummering laksesesongen 2023

Da var sesongen for laks i 2023 over og vel så det. Det har blitt endel turer i år både her hjemme og i Finnmark som jeg har skrevet om før. Laks er noe spesielt syns jeg. Trivelig med de korte turene og også de litt lenger. Sesongene er jo aldri like heller og man lærer noe stadig. Sesongen 2023 var intet unntak.

Etter å ha dratt over en gang ble det en lang pause i gresset på motsatt side av muren i Ågårdselva.

Er jo såpass heldig at jeg bor midt i mellom to elver, Glomma og Ågårdselva. De er jo i prinsippet samme elv men også veldig forskjellige på alle måter. Ågårdselva er jo vill og vakker mens Glomma er mer bynær. Vakker på sin måte den også.

Geitene som holder til på “E6” i Ågårdselva er flotte å ha rundt seg når man fisker.

Det starta som det ofte gjør med tidligfiske i Ågårdselva. Må som regel ha en tur i starten av juni, men de siste åra har jeg gjerne venta litt ut i juni før jeg har satt inn støtet. Som regel så går hovedtoget midt juni og det er da man skal være på plass – har jeg funnet ut av. Fisker endel brunørret i mai og halve juni med en sømløs overgang mot laks.

Hengekøye og tarp. Det var så digg å ligge der med duskregn på tarpen at det ble en halvtime lenger i soveposen enn jeg skulle. Måtte jo fiske litt også.

Starten i Ågårdselva var bra. Spesielt på børsen. Selv var det vel kanskje en “stang ut sesong” for min del med en på 6,2 kg og hele 7 laks som jeg mista. Det er sånn noen ganger dessverre. I fjor var det motsatt. Da følte jeg alt havna i håven.

Eneste laksen jeg berga i Ågårdselva i år var denne flotte hannen på 6,2 kg. Den tok på turens desidert siste kast.

Å få fisk er en ting. Det andre er alt man opplever i den ville naturen som jeg har så tett på bostedet mitt. Alle fuglene, lydene, fossebrusen og luktene. Ville ikke vært foruten. Hadde jeg på forhånd visst at jeg ikke fikk fisk så hadde jeg dratt allikevel. Det er en god plass å være syns jeg.

Hans Ari Varsi med opprinnelse fra Finnmark kom på en dagstur visitt for å fiske litt. Jammen dro han på en 5 kilos på wiren denne kvelden. Jeg hadde skrytt på meg hjemmelaga lapskaus jeg skulle varme opp men hadde glemt fyrsikker hjemme.

Glomma derimot den starta voldsomt tregt. Ble nesten ikke tatt fisk i juni og voldsomt trått i starten av juli også. Det var litt lynsjestemning da husker jeg. Mange teorier om hvorfor det ikke var fisk osv. Det drives jo klekkeri på Borregaard og uten den heroiske innsatsen til de som driver der så hadde nok Glomma vært død. Mange år med voldtekt av elva fra industriens og landbrukets side er nok mye av grunnen til det. Men det rettes gradvis opp der utslippene forminskes og man øyner et håp om at naturen må komme i forsetet. Det er positive tendenser syns jeg.

Så kom laksen. Børsen fikk en voldsom bratt kurve i uke 29, flata litt ut i uke 30 og fikk en topp i uke 31. Naturen som styrer. Vann, temperatur og forhold var det nok av. Kan jo si at det etterhvert ble ett “smålaks år” med de fleste laks på 1,5 – 3,0 kg. Utrolig morsomt fiske.

Denne hannlaksen på 2,6 kg var en jeg tok med hjem til middag. Den blødde litt også så det passa bra.

Ble flere tidlig – og senturer 3-4 uker i sommer her. Bra med fisk også stort sett. Endte opp med 14 laks i Glomma denne sesongen.

En grytidlig morraøkt på “Gripen” ga en flott 2,5 kilos laks. Her kan jeg nesten bare svinge innom før jobb for å ta 10 kast. Ofte slik jeg fisker.

En steinsopp har sett dagens lys. Jeg lot den stå denne gangen siden jeg ikke var i “sopp modus”.

En korsedderkopp har brukt nattan til å spinne ett fangstnett for å sikre dagens frokost. Dette er fra gressbakken i Glomma.

Enhånds er gøy syns jeg. Flekker greit i håndleddet når laksen tar.

Sølvblank laks på enhånds

Det ble etterhvert en bra sesong for de to elvene, men tallene juger endel. Antallet tror jeg også skyldes endel gjenfangst av laks. Spesielt i Glomma.

Lusa laks vitner om nygått laks. Alltid spennende det. Da er det bare å gnu siden det ville komme flere.

Så en dag jeg var hos frisøren da. Gikk ut av døra der kl 1600 og middagen hjemme stod klar på bordet kl 1630. De fleste normale mennesker hadde vel kanskje dratt hjem da tenker jeg. Stanga lå jo i bilen ferdig rigga. Har jo nok av de turene på 15 minutter + så jeg tenkte jeg ville rekke noen kast. Hadde bare olabukse og vernesko fra jobben også. Måtte hoppe i elva for å berge den laksen 🙂

Mobilen kima mens jeg kjørte fisk. Med en 10 fot klasse 8, tynn fortom og en knøttliten flue hadde jeg ikke mye å stille opp med. Lokomotivet gjorde akkuratt som det ville i 40 minutter. Middagen ble kald. Fikk så heller være tenkte jeg. Dette var en flott laks som egenlig ikke skulle vært mulig å få opp. Hadde litt flaks med kjøringa og etter 45 minutter ga den opp. Ut i elva hoppa jeg og fikk lirka fisken ned i den lille håven jeg hadde med. Litt av en opplevelse!

Etterhvert kom denne kjempen opp. En hann laks på 103 cm/11 kg

En padleåre av en hale kjentes godt på lett utstyr.

Det ble middag denne dagen også. Kona sa ho skjønte det var ett eller annet som dreide seg om fiske. Begynner å kjenne meg nå. Ikke fikk jeg kjeft heller 😀

Så kom flommen. Hans gjorde jo skikkelig ugang med over 3000m3/sek i Glomma og opp mot 300 m3/sek i Ågårdselva. Ufiskbart etter mitt syn. Flaks for Sander og meg for vi hadde flybillett til Finnmark 7 august. Lenge siden vi hadde booka også og må si vi traff greit med timinga der.

Sander starta med å sette sammen stanga allerede ved bilen. Hadde tydeligvis troa på at vi kunne fiske litt på vei inn lakseelva vi skulle tilbringe hele uka i.

Vi rusla i vei og kryssa elva helt øverst. Kom til en litt fishy pool som det passa bra å ta en hvil ved. Ble fort svett med tung sekk også. Sander var først ut og dro på en fin holaks på rundt 4 kg på det fjerde kastet.

Sander ble litt lang i maska da det lugga til så og si med en gang.

Flott laks som fikk friheten tilbake. Vi bar tungt og trengte ikke mer å bære på. Laks måtte vi dog fange siden vi ikke hadde med nok mat til en hel uke.

Vi traska videre. Forholdsvis lettgått terreng også så her tilbakela vi greit med kilometer allerede første kvelden. Ganske pumpa og kjørt ved en flott pool så vi valgte å slå leir. Hadde vært en lang dag.

Ikke noe å utsette på forholda når man i tillegg tenkte på de forholda som var hjemme 🙂

Vel, det ble fiske hele uka her. Vi hadde en plan B som alltid men det var såpass bra fiske at vi valgte å bli. Elvene her oppe fisker ofte bra med tørrflue og riffling også så det var mer en interessant å være. Vi fikk noen flotte opplevelser begge to denne uka.

En 4+ laks kom som ett prosjektil ut av vannet for å ta tørrflua jeg serverte.

Det ble endel kontakter, men også mange som ble mista. Med litt kilent tørrfluefiske og litt lotto ang kroking fikk det bli som det ble. Det er sånn det er. Ikke alltid lett å kroke de.

Cikaden til Vidar Lillevik i Lærdal ble hardt brukt. Laksen gapa over den flere ganger.

Vi endte opp med 17 laks disse dagene og sikkert samme antall som mista og take. Var bra med action.

For meg er slike turer rekreasjon. Slappe av og nyte. Lage en kopp kaffe. Det er rett og slett godt for sjelen. Klokka betyr ingenting heller. En stund ute av hamsterhjulet som ofte løpes i hjemme. Ingen forpliktelser.

Sander med en flott laks tatt på tørrflue.

Vi kom så hjem til en flomherja elv. Ikke noe mer fiske hjemme med andre ord. Tok en dagstur til Ørekilselva bare. Marius fikk en flott matfisk der + at han mista en fin en. Kaffe på primusen ble det der også. Sjokolade også.

Marius med storlaks som vred seg av etterhvert.

Plaster på såret fikk han også etterhvert.

Marius med en flott matfisk som ble med hjem.

Vel, det var det meste av hva som er fiska av laks her hjemme og i Finnmark i år. Har vært en minnerik sesong som jeg tar med meg videre i minneboka. Håper det kommer flere slike sesonger.

Takk for alle som har vært med på tur og som jeg har kunnet dele opplevelser med!

To avslappa typer

Nå om dagen er jeg godt igang med litt brunørretfiske og stillevann og tørrfluefiske etter sjøørret. Denne tiden på året er bare helt magisk. Gleder meg som en unge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *