På oppdagelsesferd etter brunørret

Idag hadde jeg en merkelig og god opplevelse. Da jeg var 10-12 år gammel hørte jeg om et vann som visstnok skulle huse brunørret. Dette vannet har “ligget i bakhodet” i alle år, men jeg har ikke fått somla meg til å teste det ut. For ett år siden jobba jeg for Norske Skog og der hadde jeg en arbeidskolega som bodde i området. Han ringte rundt for å høre med naboer om det ennå er fisk i vannet. Det ble konstatert at det ble satt ut ørret der for mange år siden, men tvilsomt om det var noe igjen. Vi tegna kart dengang også.Idag satt jeg og rydda i en papirbunke som inneholdt dette kartet. Jeg tenkte; hvorfor ikke dra å se etter vak iallefall? Jeg fant frem 4’er stanga og tørrflueboksen og dro avgårde.Jeg parkerte bilen og gikk ca 4 km før jeg kom inn til vannet;

p5040003.jpg p5040004.jpg
Vannet var faktisk knøttlite og på størrelse med en fotballbane. Jeg ble nesten litt skuffa da jeg så det. Fikk iallfall en fin gåtur, tenkte jeg. Jeg satt meg ned uten å rigge stanga for å se etter vak. Det var kun noen ender som kakla rundt i den ene enden. Etter en lang stund så jeg det jeg håpa på; et vak! Det vaka i den andre enden av vannet. Da var veien kort til å rigge opp stanga. Så mye mygg i lufta, så jeg satt på en liten mygg i str 16. Akkuratt idet jeg reiste meg opp for å gå til den andre enden av vannet så vaka det like ved der jeg stod. Det virka som en liten fisk, men jeg tenkte allikevel at jeg skulle prøve på den. Jeg smøg meg ned mot den og la ut et kast. Flua lå perfekt og spenningen var til å ta og føle på. Ingenting skjedde. La ut et kast til litt lenger mot kanten og da varte det ikke lenge før jeg så ørreten tok flua! Den virka større enn jeg trodde også :o) Deilig! Fikk Kola-rykninger av dette asså…
p5040008.jpgp5040010.jpg
Ørreten veide 930 g og for en fisk!Etterpå så jeg flere store som velta seg lenger ut, så dette er utvilsomt et vann som har fått lov til å stå i fred. Jeg pleier aldri å ha hemmelige vann, men nå er jeg nesten tvunget til å la det stå litt. Vet ikke engang hva det heter selv. Kommer til å bruke litt tid her kommende uke :o)

Comments

  1. Jepp, må ta en tur dit en dag. Blir sikkert et par turer neste uke hvis været er bra. Fisken smakte godt den!

  2. Grattis! Veldig gøy:) Tok en 250 grams på tørt igår, og mista en til.Ser at vannet ‘ditt’ huser en kilos ørret mindre nå… Burde jo slippe de fine tilbake…

  3. Ja, jeg vet. Skal ikke gjenta seg. Passa greit med fisk igår. Grillen stod klar når jeg kom hjem. Blir ikke tatt opp en eneste fisk til fra meg i dette vannet. Vet ikke hva det tåler av det. Er jo ikke kultivert eller sluppet ut fisk her på mange år så vidt jeg vet. Men det tyder jo på at bestanden klarer seg da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *