Piggvar sent på kveld

På høsten i fjor starta vi opp med vindusfiske i sjøen. Vi er jo bare noen skikkelig noob-gutter som egentlig holder på med ting vi ikke har greie på. Fluefiske til tross så har dette kanskje blitt en greie som ikke viser noe annet enn at fluefiskesesongen er på hell 🙂

Marius i dyp konsentrasjon med iherdig hjertebank. Vil piggvaren ta?

Fjoråret var preget av flere bomturer etter arten piggvar. Det er jo den vi vil ha blant annet fordi den er en utmerket matfisk. Vi ser og får mye skrubbe, men det er ikke helt det samme. Vi hadde noen søk litt tidlig på kvelden uten å se noe annet enn nettopp skrubbe. På vei tilbake til bilen fikk Marius se en flott piggvar som lå inne på grunna. De har perfekt kamuflasje og kan være vriene å se. Derfor bruker vi vindu og godt lys for å se detaljer på bunn. Tråkker vi på de så er det for sent – eller kanskje bare går forbi uten å legge merke til de. Alt handler om et trent øye, samt å lete på rett plass til rett tid. Men, Marius fikk sin piggvar etterhvert og jubelen stod i “taket”. Moro og endelig lykkes!

Marius med et flott eksemplar av piggvar. Vekta stoppa på 1570g
God kamuflasje

Etter litt fotografering søkte jeg videre på stranda. Plutselig fikk jeg se et kumlokk av en piggvar som lå helt stille. Så bare konturene av øyne, munn og formen på den. Resten var gravd ned. Pulsen økte noe voldsomt og jeg fikk faktisk “lakse skjelven” der og da. Ville den stikke? Jeg fikk lura ned en makrellbit foran munnen men den lå bare helt stille. Ikke tegn til reaksjon. Endra litt på størrelsen på agnet, samt satt på en litt stor sild. Samme reaksjon. Ingen respons.

Piggvaren lå der urørlig og viste ingen reaksjon på agnet den fikk servert

Etterhvert kom en liten hvitting svømmende forbi og den var på vei inn for å spise litt på agnet som lå foran munnen til piggvaren. Tok ikke mange sekundene for støvskya stod rundt hue på den og rubb og stubb gikk ned i gapet! Jeg venta litt og stramma til. Fisken satt og gjorde noen byks for å komme løs fra kroken.

Det gjorde den også og skuffelsen var stor da jeg så at den løsna fra krokfestet. Skikkelig kjipt for akkurat da så jeg den sjansen forsvinne. Men fisken la seg på bunn litt lenger vekk og her fikk jeg enda et nytt lodd. Fikk lirka agnet ned mot munn igjen og etter en ganske lang periode fikk jeg endelig kroka den så den ble med opp!

Første piggvar ble med hjem som mat

Dette var en utrolig flott fangst og verdt et herremåltid syns jeg. De som kjenner kjendiskokken Eivind Hellstrøm vet jo hva denne mannen mener om denne fisken som gourmetmat. Det gledes til dette måltidet!

En flott piggvar der vekta stoppa på 3280g

Vel hjemme fikk jeg tatt ut fileter ben og skinnfrie. For noen biffer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *