Sør-Afrika

Turen startet for 10 dager siden og føles som om den har vart i en hel evighet. Har opplevd så mye på kort tid nå, så det tar nok litt tid før alt er ferdig fordøyd…Vi dro til Cape Town via London den 21/3. Vi ankom byen passe slitne etter 14 timer i fly. Første dagen tilbrakte vi ut på øya (Robban Island) der Nelson Mandela satt fegsla i 18 år (!). Det gjorde store inntrykk på oss å høre de sanne historiene av fanger som selv har sittet meningsløst bak lås og slå. De fortalte om hvordan de hadde det der ute, håpet og lengselen etter frihet. Ikke ukjent så satt de inne fordi de hadde feil hudfarge og hadde meninger som gikk imot de hvites. På begynnelsen av 90 tallet ble Nelson løslatt og deretter president i Sør Afrika i 1994-1997.


dscf0153.jpg

dscf0203.jpg

dscf0186.jpg

Vi var også på safari under oppholdet. Er man i Afrika så må man jo det. Vi kjørte 2-3 timer på utsiden av Cape Town og ankom Aquila parken. Vi bodde i en “bush” hytte som fort kunne bli besøkt av både bøffler og nesehorn (!). Vi fikk ikke lov å gå på utsiden av hytta etter mørkets frembrudd uten å kjøre bil… Etter at vi kom hadde vi en tre timers safari på kvelden og en grytidlig på morgenen dagen etter.Her er noen bilder fra safarien;


dscf0015.jpg

dscf0383.jpg

dscf0445.jpg

dscf0297.jpg

dscf0305.jpg

dscf0329.jpg

dscf0352.jpg

dscf0362.jpg

dscf0349.jpg

dscf0340.jpg

dscf0341.jpg

dscf0303.jpg

Når vi så dro tilbake til Cape Town dro vi opp på Table Mountain. Et fjell som er på 1600 meter og padde flatt på toppen. Utrolig fint å se utover byen derfra.


dscf0152.jpg

På torsdag var det duket for havfiske. Jeg hadde på forhånd booket en skipper for dette. Vi møtte han på havna i Gordons bay og dro ut med en diger fiskebåt. Det var også flere som ville være med på denne turen. Vi ble tilsammen 5 stk. Jeg hadde som kjent med fluefiskeutstyr og spurte skipperen om det var greit om jeg brukte utstyret mitt. Det var greit for han og han mente at det var store sjanser for fangst faktisk. Han ser ofte stor tunfisk, snoek og diverse saltvannstorpedoer jage i vannskorpa ved solnedgang. Han spurte meg også hva slags klasse jeg hadde på stanga. Jeg hadde med min tyngste klass, en #9-10. Ja, ja, lykke til sa han, og smålo litt :o( Det er ikke uvanlig med yellowfin tuna på 60-70 kilo der vi skulle fiske!


dscf0079.jpg

Da vi kom et stykke ut ble vi regelrett drept av store bølger. Det begynte å bli vanskelig selv å stå på beina, så vi valgte å kjøre lenger inn mot land. Her er fisken mye mindre også. Vi fikk en del snapper av den lille sorten, så det helt store ble det ikke desverre.


dscf0083.jpg

Jeg prøvde meg også senere med fluestanga, men det var utrolig vanskelig å komme til. Kysten bestod av knivskarpe klipper + 1,5 høye bølger som slo inn over de. Ikke akkuratt fluefiskekyst kan du si…På fredag kom kanskje turens største høydepunkt. Vi dro nemlig til Gansbaai som er en kystby ved det Indiske hav for å dra på “Cage diving”, eller lettere sagt hvithaidykking! Jeg skulle plutselig kanskje stå face to face med en hvithai!Jeg skrev også under på at jeg stod fullstendig ansvarlig for mine handlinger og at jeg “leker” med ville dyr. Jeg skulle ned i bur i det Indiske hav!Men hvordan i all verden finner man en hvithai? Hvithaien er verdens farligste hai og er et monster som forflytter seg hele tiden. Den kan gå helt ned på 1000 meter også. Guiden fortalte om en merka hai som hadde forflytta seg fra Sør Afrika til Australia og tilbake igjen på 99 dager.


dscf0140.jpg

Da vi putra utover passerte vi en øy (Seal Island) smekkfull av sel. Joa, her var det mat for mons. Selvfølgelig sirkler det hvithai rundt denne øya.


dscf0086_2.jpg

dscf0095_2.jpg

Vi dregga opp og begynte og flø med tarmer, blod og gørr. Skipperen kasta også ut et stort tunfiskhode forankret i en blåse også. Han dunka og slo i siden på båten også. Noe som er med på å lokke haien.Det tok ikke 10 minutter engang før det kom et monster opp fra dypet. En hvithai på ca 3 meter.Da stod jeg der; skal jeg gjøre det? Var faktisk litt usikker og litt nervøs. Men søren heller tenkte jeg. Ikke mange sånne muligheter i livet. Jeg kasta på meg våtdrakta, blybelte og dykkermaska og hoppa uti buret. Vannet var grisekaldt. Ca 10 grader ble jeg fortalt.


dscf0108_2.jpg

dscf0125_2.jpg

Etter noen minutter kom det enda en “slem purke”. Den bare gled rolig forbi buret i nysgjerrighet. En sinnsyk opplevelse som sent går i glemmeboka. Jeg var faktisk ikke redd heller. Vi så to hvithaier til etter at jeg hadde tatt av med våtdrakta også.Har også filma haien under vann! Kommer tilbake med filmsnutten etterhvert…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *