Sivsnubbefisken

For 3 år siden var jeg en tur hos fiskekompis Tom Gustavsen i Sverige for å teste ut noen vann han fisker i. De er rene klubbvann og har en god forvaltning av klubben som driver de. Det er ett bra snitt på fisken der og ser at måten de driver dissa vanna på gjør at det nettopp blir slik. Måtte jo tilbake for å oppleve dette fisket i primetime.

Tom på vei inn til ett av vanna vi skulle fiske i

Tom har en fisketeknikk er meget spesiell. Små og grunne viker er fokuset og her må man ha en klype tålmodighet for å lykket. Ørreten i sjøen har noen ruter eller beiterunder som de ofte går på. Første steg går ut på å observere for så å legge ut flua etter at fisken har passert. Noen minutter etterpå gjør den som regel en runde til og det er da nervene står i helspenn.

Små og grunne viker innbyr til ett visuelt fiske. Men tålmodigheten må være på plass

Denne venta vi inn etter første runde i vika. Andre runde møtte den på en spent spinner noe den ikke kunne la ligge.

Men vi starter litt forfra igjen. Var nede hos han i 8 draget på morran og vi hadde satt av hele dagen til fiske. Det var lite som skjedde de første timene, men sånn i 11 tiden begynte det å skje ting.

En liten vespertina har akuratt forlatt nymfetilværeslen og klar for ett kort liv i lufta.

En vulgata har også funnet ut at tiden var inne for å bære arten videre.

Det stod ikke på klekkingene utpå dagen. Det var nesten litt i overkant. Det å fiske med slike imitasjoner i ett mylder av ekte fluer er ikke bare utfordrende, det er også vanskelig til tider. Men helt i starten og slutten av klekkeperioden fikk vi flere fine fisker.

Første fisken jeg fikk var en av det pene slaget. Denne tok kloss inntil en bergstubb der det lå endel vespertina. Tydelig at fisken var påskrudd i det øyeblikket.

Tom plukka fisk fra tid til annen han også. Vi gikk fra vik til vik og bare titta over kanten etter brunørret i matmodus. De gikk å subba inne på 15-20 cm vann mange av fiskene.

Tom med en flott brunørret tatt på en spent spinner

Vi fikk se flere pene ørreter som hadde sine runder i småvikene. Det var også noe regnbueørret der og vi så noen av de også. Fikk på en veldig fin en av det slaget også, men den kjørte seg fast i en trestokk på bunnen. Regnbuen kom langs land mot meg og var ganske målrettet mot flua jeg hadde lagt ut. Det synet som fulgte der kommer jeg ikke til å glemme på en stund. Helt magisk, selv om fisken gikk etterhvert.

Tom slapp flua si ned fjellskrenten her. Fisken tok og bildet forteller mer enn ord her.

Langs kantene her sirkla det fisk.

Det ble noen skritt og svetting denne dagen. Vi hadde med oss ett par real turmat og hadde det igrunn ganske trivelig hele dagen. Spennende når man stadig utforsker nye viker rundt vannet.

Tom i posisjon der en ørret har vaka 20 meter foran han.

Sivsnubbefisken

På vei til bilen ville Tom vise meg en artig plass der det ofte surrer store fisker. Med rolig vading og litt venting fikk vi se 2-3 brunørreter som var i vakmodus innunder buskene inne i sivet. Ganske vanskelig å presentere flua i sånne omgivelser, men kunne ikke annet enn prøve. Trikset var å ikke skremme de der de svømte rundt. Jeg trodde det var en vulgata som klekka engang der, men det var en ryggfinne til en av fiskene vi så 🙂

Tom starta først og fikk etterhvert en fin kilosfisk på en spent. Det var flere fisker i området og han fikk den i håven uten å blåse området. Jeg fikk også min fisk etterhvert og må si at dette var noen virkelig flotte også. Vi fikk se de steg opp for å ta flua nok engang. Kjøringa var også noe nervepirrende. Jeg kjørte tynn fortom også og med de utrasa utover i sjøen så sier det seg selv at mye kunne gått galt. Men det gikk. På håret.

Sivsnubbefisken

Kjøring i tett siv

Flotte tegninger på denne

Da var det liksom greit. Veldig takknemlig for at jeg ble bedt med på dette fisket. Tom er en kjærnekar og i det hodet er det mye erfaring, tanker og ideer om fiske. Kjenner jeg han rett så er han vel ute en sving i kveld også 🙂

Ble en liten filmsnutt også;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *