Små døgniser og mygg

Heldags. Jeg elsker heldagsturer de gangene jeg får til dette. Staka inn en feriedag på jobben og rydda plass hjemme så da ble det en dag i det fri. Det å være på plass tidlig gjør at man får med seg alle periodene med klekkinger som jo ofte skjer morgen, formiddag, dag eller kveld. Man vet jo aldri. Tom-Arne og jeg sykla inn og sjøsatte bellyboatene. Allerede da vi rigga fluestengene så vi den første vulgataen på vingene.

Dagens rigg. Effektivt for å finne fisk

Ofte er det lokale klekkinger og vakaktivitet også. Så det å sitte i en båt eller bellyboat gjør jo selvsagt at det blir litt enklere å finne fisken. Her har vi med oss alt vi trenger, så om det er utstyr eller mat så er det bare å finne frem eller slå rast.

Fisken gikk ofte nær land, så her var det bare å vente.

Det skjedde ikke stort de første timene. Noe vak var det men med ett vak pr halvtime er det ikke lett å ta de på tørrflue. Klokka bikka 1500 og frekvensen på vaka begynte å ta seg opp. Jeg så både vulgatanymfer og andre mindre døgnfluenymfer noe som viste seg å være marginata og verspertina. De små døgnisene ble populære blant fisken etterhvert så da gikk jeg over til krok 16-18 døgnfluer.

Vespertina krok 16

Den første fisken tok kloss inntil land. Klinka til og satt godt. Sterk var den også. Var endel timer med speiding og blindfiske så det var godt med den første i håven. Jammen var de selektive også.

Da var vi igang. Mens jeg kjørte denne fisken så vaka det flere. Det var tydelig noe på gang. Så det poppa opp flere og flere små døgnfluer så det var det de gikk å vaka på. Utpå vannet så jeg en gruppe fisk som vaka forsiktig. Fikk lista meg innpå og gjort et kast. Et pent og lite vak i enden av fortommen kom med en gang 🙂 Utrolig deilig å stramme til forsiktig da. Denne fisken gikk rett i været og tok samtidig 20 meter flueline i ett utras.

Fin fisk som tok veldig forsiktig og prøvde å stikke ifra 🙂

Lot plassen hvile litt mens jeg gjorde noen fortoms sjekk og litt fluebytt. En dynka tørrflue kan ofte være greit å bytte om man har en lik i boksen. Fortommen fikk jo også kjørt deg så greit å ta en sjekk. Kjedelig om neste på 2 kilo ville røket av den grunn!

Det kom noen vulgata nymfer svømmende også. Så bare 4 duns under hele dagen.
Vulgata dun

Perioden varte bare 1,5 – 2 timer så var det over på det sporadiske vak tullet igjen. De første vulgataene kom på vingene allerede forrige uke og ennå er det bittelitt tidlig. Tipper det er fullt kjør om en ukes tid med det været vi har nå.

En liten rast og litt mat i magen gjorde godt.

Tiden flyr så altfor fort når man er ute. Litt solbrent på nesa og mør i armer og lår etter mye forflyting også. Men sånt er fort glemt når man sitter igjen med slike minner.

De små døgnfluene ble spist hardt og brutalt utpå der

Det har vært noen fantastiske turer i skogen denne måneden. Rett og slett helt rått! Nå skal jeg pleie hus og hjem litt før det planlegges nye tokter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *