Smygfiske etter sjøørret

Visuelt smygfiske etter sjøørret på grundt vann

I helga dro vi på en kjapp overnattingstur til områder i Sverige der vi har mulighet for veldig morsomt sjøørretfiske på grundt vann. Her er det store områder der fisken ofte går inn på 15-50 cm vann. Kommer man innenfor kastehold på disse så vil de ofte reagere spontant på en loppe eller lignende i nærheten. Plogen starter 3 meter bak flua og da er det bare å sette opp hastigheten på inntrekket, så vil den som oftest øke farta selv og ta flua.


1004168
Grunne områder er ofte der man finner sjøørreten på denne tiden


1004166
Lette 3 manns telt er ypperlig til slike korte turer der en bare skal fiske siste timen og morgenen etter

Utfordringa er ofte å komme seg inn på kastehold uten at fisken oppdager deg. Min erfaring er å presentere forholdsvis lange kast enn å vade for nærme. Ofte vil man bare ta ett skritt til og da kan løpet være kjørt. Fisken stikker.


1004162
Flere av fiskene vi fikk stod tett på land. Starter man å vade uten å fiske av disse områdene vil som oftest fisken stikke utover, kanskje uten at man merker det

Trikset kan være å smygvade et stykke, stoppe opp litt for så å fortsette å forflytte seg så en er innenfor kastehold. Da er det viktig å ikke stresse og heller vente til fisken vaker på nytt. Tiden kan da være inne for å presentere et kast, gjerne en meter forbi vaket. I slike situasjoner vil man få forholdsvis rask respons om fisken er interessert!


1004167
En kilosfisk har tatt flua til Olaf og er på vei inn i hoven. Denne fisken stod på bare 20 cm vann


1004164
Fisken over vann noen sekunder før den settes fri igjen

Søndag morgen var det fullstendig vindstille. Utfordrende og kilent fiske. Men det gjelder å være tålmodig å ikke stresse opp plassen. Fiskene som har kommet inn på grunna i løpet av natten, vil da ofte være fiskbare om de ikke blir støkka.


100416nn1
Denne fisken røpa seg med en bittelite vak på veldig grundt vann

Man kan ofte bli lurt av størrelsen på vaket også. Bittesmå ringer kan være fisk på oppmot 2 kilo (eller større for den saks skyld). Man skal ikke tenke småfisk i slike situasjoner. De står så grundt at det kan brått være ryggfinna som berører vannskorpa.


1004165
Natten senker seg og mørket faller på. Bål, mat og kjøligere temperatur hører med. Snart tid for soveposen!

Når plassen er fiska over kan det være like greit å flytte seg om det ikke observeres flere vak. Utover dagen og mot lavvann slik det var idag vil fisken trekke ut mot dypere vann og bli ufiskbar. Så da kan nye områder være å foretrekke.


1004161
Stangstativ til bil er lurt når en forflytter seg. Greit å slippe å knekke stenger i bildøra 😀

Det koster energi slik vi holder på også. Her inntas en bedre dovenkola på styrten. Rask energi 😉


100416n2
Varm og doven Kola gjør seg etter lang gåtur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *