Snart ny tur til Kolahalvøya

I midten av august setter vi oss på fly til nordligere breddegrader og krysser grensa over mot Russland. Dette blir den sjette turen min til tundraen og i år skal jeg selv være gruppeleder for en bra gjeng på 5 personer. De som skal være med er Kurt Magnussen (svoger), Tom-Arne Isaksen, Marius Hernes, Regine Emilie Mathisen og Erlend Vivelid Nilssen. Dette blir en bra gruppe å ha med seg ut på vidda 🙂 Vi reiser via Atlantic Salmon Reserve (ASR) Her har naturen fått lov til å regulere seg selv gjennom mange år uten innblanding fra mennesker. Kanskje en av verdens beste brunørretfiske.


1307161
En ukes teltliv venter oss. Lavo for litt sosialt og ellers ett telt til hver å sove i

Vi skal vi campene Wulfs Lear i Kharlovka og Swan Isles i Litza. Dette er plasser som er rene drømmen for en tørrfluefisker. Vi reiser såpass sent i sesongen så vi nok kan vente oss mer vårfluer enn døgnfluer.


130716_kart1
Her er campene som ASR kjører turer til gjennom sommeren

Campene som det rulleres på blir fiska minimalt i løpet av en sommer. Det er normalt 18 grupper ute pr sommer (2 grupper pr uke). Man bli da fløyet med helikopter til avsatt camp for så å bli hentet midt i uka og flyttet til en annen camp. Normalt Kharlovka og Litza.


1307162
Store russiske helikoptere frakter oss ut sammen med containere med mat, telt, båter og alt nødvendig utstyr vi trenger for en uke på vidda

Wulfs Lear er en camp i Kharlovka som holder veldig høyt snitt. Her vil man få noen muligheter som man ikke nødvendigvis får så mange ganger i livet. Her snakker vi flere brunørreter over 3, kanskje 4 og mulighes over 5 kg. Disse fiskene nisevaker og er normalt ikke vanskelig å overliste. Om man får de opp er en helt annet kapittel. Store fisker, tynne fortommer, små kroker og stein i elva er i seg selv dårlig kombinasjon. Her snakker vi voldsomme krefter.


1307163
Siste “kolabamsen” jeg fikk var på 3 blank og tok en CDC klekker i str 14. Dette var i 2011


1307166
Gummibåter brukes for å krysse elver slik at de kan nås fra begge sider

Det har allerede vært noen grupper oppe på tundraen. Flere av de har jeg hatt kontakt med i etterkant og de har fortalt om kokvarme elver og luft temperaturer på opp mot 30 grader. Dette er selvsagt unormalt på Kolahalvøya. Men de har, tross forholda, fått bra med fisk. Her har de snudd døgnet på hodet, dvs fiska om nattan og sovet om dagen. Fisken er ikke spesielt aktiv under slike forhold, så da gjelder det å se etter alternativer.


130716n1
Kolageneral Kurt Albertsen med forrige ukes tørrfluepers på 3,7 kg. Utrolig flott fisk!

Nå om dagen går det i fluebinding og andre forberedelser på utstyrsfronten. Gjelder å være forberedt og skjerpa til en slik tur. Inntil videre er det bare å smøre seg meg tålmodighet og vente på at datoen skal komme 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *