Snikfiske på familieferie

Da er jeg hjemme fra familieferien igjen. I år dro vi nordover med bobilen vi kjøpte i fjor. En fin mulighet til å feriere hjemme i den situasjonen verden står i for tiden. Hadde ikke store planer om å fiske så mye, men jeg fikk sneket meg unna noen timer nå og da samt fiska endel sammen med ungene 🙂 Mange muligheter nordover selvsagt. Planen var å kjøre til Vega og hjem igjen. Første stopp var i en ikke ukjent lakseelv i trøndelag. Fikk låne et privat vald av to hyggelige karer jeg kjenner.

Første laks var en smålaks

Det var bra oppgang av ny laks mens jeg fiska. Tilsammen dro jeg over fem ganger og det ble med disse 2 og en som jeg mista. En bra start på ferien syns nå jeg da 😉 Dagen etter dro vi videre nordover og det ble ikke mye fiske før vi var ute på Vegaøya. For noen år siden fikk jeg et tips av en mossing jeg møtte og han snakka varmt om en tidevannsstrøm på øya som skulle holde grov sjøørret natterstid.

Vi fant en strategisk plassering til bobilen 🙂

Tidevannsstrømmen fant jeg på kartet og den lå langt uti havgapet. En flott og spennende strøm som endret retning etter tidevannet. En flaskehals som gjorde at en elv ble dannet. Jeg var på plass ved 21 draget og satt meg ned etter en lang gåtur. Hadde med en flaske vann og satt og speida litt.

Her i utoset satt jeg å speida etter aktivitet

Satt ikke lenge før jeg så den første sjøørreten som hoppa. Det var en liten sak på halvkiloen som tok på første kast. Var ikke helt størrelsen jeg var ute etter så jeg satt meg ned igjen. Fikk rumpa nedpå og da nisevaka det en større fisk. Gikk ut igjen og serverte et kast litt oppstrøms. Med stanga under armen trakk jeg forbi vakstedet og satt fart på flua. Det stramma til direkte og fisken gikk i været! En flott kubbe av en sjøørret i underkant av 2 kg. Tipper den var 1,8 – 1,9 kanskje.

En flott fisk som hadde mye lus på kroppen. Nå skjønner jeg hva vestlandsfolka snakker om når de snakker om lusproblematikk. Æsj, ikke bra! Hadde en enda større en opptil flua, men den satt ikke. Tidevannet snudde og jeg satt helt til vannet stod stille. Det var ikke fiskbart da så jeg ble bare sittende å se litt. Nydelig natur!

Etter et par døgn på vakre Vega dro vi med ferge over til fastland igjen og videre mot Sandnessjøen. Her dro vi frem slukstengene og fikk oss noen koketorsker og en flott lyr.

Martin med en flott lyr
Et par slike fant plass i fryseren i bobilen. Det gledes til selvfiska torskemiddag!
Tvillingene med dagens første koketorsk
Martin med helt selvfiska torsk (uten hjelp)

Flotte opplevelser for gutta dette. Må si jeg savner de fiskerike fjordene vi hadde på østlandet før. Er virkelig noe annet å fiske oppover Helgelandkysten etter torsk.

Så ble det noen dager uten fiske i det hele tatt (!). Ser jo ut som om vi bare har fiska, men 14 dager på landeveien er jo lang tid også. Virkelig kilent å se alle de flotte elvene oppover uten å fiske også, men familien først.

Nest siste overnatting gjorde vi på Røros – harrmekka. Her passa jeg på å plassere bobilen i nærheten av Håelva, en elv jeg vet det ferdes grov harr. Tørrfluestanga og boksen lå jo bak i bilen så jeg tok et par timer langs elva. Så med en gang av det var fine forhold og bra klekkinger av døgnfluer og litt annet. Vak var det derimot lite av.

Håelva i Røros holder noen flotte tørrfluestrekk.

Jeg satt meg bare ned her også og speida etter vak. Det er meningsløst å bare denge på i slike settinger. Da ødelegger man bare. Fikk etterhvert se noen interessante vak helt innunder torva på motsatt side. Brukte litt tid på å vade i riktig posisjon og serverte en lik størrelse døgnflue som jeg så i lufta. Joda, fisken tok på første flyt – en flott harr på rett under kiloen.

Nydelig Røros harr

Ikke noe å si på kondisjonen til disse fiskene heller. Jeg fiska med en 9 fot klasse 3 også så det var absolutt ikke bare å taue de inn. Fortsatte å speide litt og en ny fisk viste seg. Dette var en fisk på ca 1,2 kg tipper jeg. Den var litt over halvmeteren.

Jepp, det var familieferien sin – sett i et snikfiskeperspektiv. Som skrevet så ble det ikke mye fiske, men passa jo på å fiske til rett tid. Deilig med litt variasjon i fisket også. Vi hadde en uforglemmelig tur ellers, men det er jo et annet kapittel siden dette er en fiskeblogg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *