Status sjøørret

Vi skriver 16 april og her skal jeg sette oppe en slags status for sjøørretfisket så langt i år. Det er ingen tvil om at det er mye mindre sjøørret i sjøen enn hva det for eksempel var for bare få år siden. Det finnes mange teorier, men hovedårsaken til at vi opplever mindre antall fisk nå er tørkesommeren 2017 og 2018. I mellom der hadde vi tørr og kald vinter også, noe som også knakk yngel.

Jeg traff tidligere fiskeforvalter, Leif Roger Karlsen, ute ved Saltholmen her om dagen og da måtte vi jo slå av en prat. Han kunne bekrefte mine påstander om massedød av yngel sommeren 2017 og 2018.

Hvis man fikk 10 sjøørret på en tur før så var jo ofte 9 av de i det mindre sjiktet og kanskje en på kiloen. De 9 fiskene som vi fikk før er så og si borte.

Men det finnes lyspunkter selvsagt. All sjøørret er ikke borte, men jeg opplever at man må jobbe mye hardere og flytte seg oftere for å finne fisken. Jeg opplever at det største “rushet” med sjøørret kommer tidligere og tidligere på året også. Det som var bra sjøørretfiske i april før har vi kanskje i mars måned nå. Jeg hadde min første sjøørret tur 3 januar i år og siden har jeg fiska jevnt og trutt. Fisker jo sjeldent lange økter, familielivet krever sitt. I skrivende stund har jeg vært ute 32 turer og fått 80 sjøørret. En tur kan bestå av fiske i 1 time, så reelt er det ikke snakk om timesvis med fiske. Er ofte på morgenturer på 2-3 timer også, noe som gir meg mye. Av de 80 sjøørretene så er 20 av de over 1 kilo. Dette er et stort antall over 1 kilo sammenlignet med tidligere år. Noe som kanskje bekrefter min påstand som jeg beskrev over.

Olaf sin 3,3 kilos gir selvsagt masse inspirasjon til å jakte de store.

Jeg er også bygget opp slik at jeg heller vil ha en fisk på 2,6 kilo enn 20 små. Det gjenspeiler også hvor jeg fisker hen. Fisker litt på gørra jeg også selvsagt, men satser også litt utaskjærs tidlig også. Da får man heller tåle dårlig uttelling. Olaf og jeg har akkurat funnet en plass som kan gi noe pene sjøørreter med årene. Vi har hatt noen turer nå og på 12 fangster er faktisk snittet oppe i 1,67 kg. Da er jo 3,3 kilosen til Olaf med, men der sier litt om resten av fiskene også. Ofte fisk rundt 1,5 kilo.

Det er jo bare midten av april, så sesongen er på langt nær over for å si det sånn. Men i disse dager begynner jeg å bevege meg over mot fiske i skogsvann etter brunørret. Det blir nok en glidende overgang slik jeg pleier på våren. Når brunørretfisket har satt seg så glir det over på laks. Er et kjør…. 😉

Terjes tidligfisk på 2 kilo var en fin fisk

Hvis man tenker etter.. Vennskap, spenning, naturopplevelser osv gjør jo hele pakka til en ren nytelse. Det at fisket tidvis kan være kilent og vanskelig gjør iallfall meg enda mer trigga. Jeg syns det skal være litt vanskelig jeg da. Setter mer pris på en fisk da. I kveld kommer den første brunnørret turen, så får vi se om det er noe liv. Er nok helt i startgropa der så dette blir spennende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *