Storfiskdager

De siste dagene har det blitt mye sjøørretfiske på meg. Prøver å utnytte all ledig tid til dette i disse dager. Har noen målretta turer der jeg mener det er muligheter for litt større fisk. Det har vært litt småabsurde fagster så langt, men det skal sies at det ikke har vært enkelt. De siste 4 turene har det blitt fangster på : 2.0, 1.3, 3.5, 1.7, 2.0, 1.1, 1.7 og 1.6 kg. Det gir et formidabelt snitt på 1.86, noe jeg selvsagt er veldig fornøyd med.

En flott overspringer på 1,6 kg

Så hva er oppskriften? Jeg vet nesten ikke selv engang. Skal passe meg for å være “besserwisser” her, for jeg kommer fort ned på jorda igjen 😉 Noen oppskrift finnes selvsagt ikke, men noen tips kan jeg jo komme med. Ingen tvil om at de store fiskene går langt ute, spesielt de helt største. Finnes jo unntak der også, men det å kanskje styre unna opplagte plasser for “tusenbrødre” kan jo være et tips. Det i tillegg å tåle blanketurer og lite fangster er jo også noe som kan gi store eksemplarer. Jeg har mange “misslykka” forsøk selv, men da er det bare å ha klokketroa på det man driver med og gnu videre. Jeg syns det er moro å få 15-20 sjøørret på en tur jeg også, men av og til sikler jeg etter drømmen om en virkelig stor fisk. Noe jeg endelig har klart i år, etter 32 år non stop sjøørretfiske her hjemme. Kan fort bli 32 år til neste gang også, hvis jeg står på bena 😀

Igår ble det en flott fisk på 1,7 kg som tydelig hadde en “børstemarkmage”
Blank og fin

Det som kanskje har overasket meg mest også de siste åra er hvor grunt disse fiskene går. Jeg sjøsetter som regel bellyboaten, ligger ute og kaster inn. De fleste fiskene har tatt kloss inntil land og gjerne helt inni tanga. Blir disse støkka når man vader? Mulig.

Årets største, en flott overspringer på 67 cm og 3.5 kg

Sjøtempen har også mye å si, tror jeg. Av de største fiskene jeg har fått oppigjennom åra så har jeg sett en rød tråd med sjøtemp på 4-7 grader. Det er ofte temperaturer som faller sammen med sen mars/april og tidlig vinter. Den andre tiden går de langt ute, tror jeg. Ser jo at man kan treffe slike fisker i feks sen april/mai ute i det ramsalte, gjerne ute på øyer osv.

Når man har fiska over et strekk uten kjenning til fisk, så har jeg sett at hvis man lar plassen hvile en stund så kan det være nye lodder. En ypperlig anledning til sette seg ned å ta en kaffe og sjokolade. Denger man ihjel plassen for å ha mest mulig fisketid, så reduseres sjansene for fisk mener jeg. Ta det med ro, fisk nøye og konsentrert. Den ene lille tusta som “sikkert ikke er noen gjemmeplass”, kan brått holde fisk. Ikke ta noen snarveier, fisk nøye.

Tid for kaffe og sjokolade

Selv om plassen eller strekket ikke har levert fisk, så ta en pause før du fisker over en gang til. Ofte kan forandringer i lyset gjøre at fisken trekker inn på kastehold.

Fluevalg mener jeg ikke har så voldsomt mye å si i disse dager. Fisken er sulten og spiser seg opp nå. Kommer vi ut i april/mai så snakker vi om noe helt annet. Da er fisken mye mer selektiv og det kan være nødvendig med andre fluer.

Line og fortom er nok også en faktor som jeg tar veldig nøye. Bruker glassliner og mest mulig skånsomme presentasjoner. Bruker som regel 12 fot tapert fortom skjøtet med 1X spiss (ca 1 meter)

Samtlige fisker jeg har fått i det siste har fått friheten tilbake. Dette mener jeg er viktig at alle som fisker sjøørret har et forhold til. Bestanden trenger de gode genene i en ellers sårbar stamme. Ta heller en fisk på 1,3 kg til middag!

Til syvende og sist så handler det om å være ute. Er man ute mye nok, så kommer erfaringene og fangstene!

Men som jeg skrev tidligere så skal jeg passe meg litt også. Her om dagen var jeg ute ved Torsølandet for å fiske av en vik det ofte stimer pene sjøørreter nå om dagen. Ble møtt av bikkstille vann, fjære og is over hele! Lang nese der! Bare å kjøre hjem igjen 😀

Lang nese

Uansett, skitt fiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *