Tid for jakt!

Vi skriver nå snart oktober og det meste av fiskesuget har roet seg ned. Snart kommer nattefrosten og snøen er en måned eller to ifra. Siden jeg tok jegerprøven i 1995 har jeg jaktet så smått når det ikke har vært fiske. Denne høsten og vinteren er intet unntak og nå tror jeg at jeg virkelig har noe stort på gang. I et års tid har jeg fóret i et område der det ferdes villsvin. Denne jakten har jeg drevet på med siden 2009 hos Salvarp gård i Östra Götaland. Vi har vel vært der 10 ganger nå og lært utrolig mye ang. villsvinjakt. Dette er ekstremt vanskelig jakt, noe som gjør det enda mer interessant.

Har nå 3 fórplasser i som vedlikeholdes jevnlig. Her er det villsvin innom fra tid til annen og nå i det siste har det vært store mengder gris på plass.


290913121
En mår er innom fórplass for å sjekke om det er noe mat

Det er snakk om detaljer. Villsvin har ekstremt god luktesans, og flere ganger når jeg har sittet ute har jeg hørt de uten at de har kommet frem. Da har mest sannsynlig vitringen min gjort en stopper for de. De har også god hørsel. Synet derimot er drålig.

Jeg tror det gjelder å la de føle seg trygge på fórplass. Gjerne at flere flokker er innom slik at dersom en skulle skyte et villsvin så er det ikke kjørt for at de kommer tilbake. Forrige gang jeg skjøt villsvin tok det hele 2 måneder før de var tilbake til tross for jevnlig fóring. Dette er ikke dumme dyr.


290913122
Man får også mange fine rådyrbilder når en har viltkamera ute. Her den ene posten med en fin 6 tagger og en gjet


290913124
En gjet med to killinger er ute på snusetur

Tålmodighet er stikkordet. Når man setter seg på post er det viktig å være der i god til i forhold til når man tror de vil komme. Setter man seg ut kl. 2100 en kveld så gjelder det å sitte 100% rolig i 3-4 timer. Da har man mulighet for at de kommer.


290913123
Her er noen villsvin funnet fórplassen en dag i april

Det gjelder å sitte høyt. Menneskelukten brer seg utover og langs bakken, så sitter man på bakkenivå vil det være mindre sjans for at de kommer. Jaktstigen jeg sitter i er ca 5 meter over bakken. I tillegg er det best forhold ved fullmåne og snø på bakken. Da har man mulighet til å se dyra, noe som er vesentlig.


290913127
En sugge med unger på fórplass. Dette lover godt for fortsettelsen

For meg er dette ekstremsport. Kan tenke meg det er tøft å hoppe i falskjerm. Sikkert et addrenalinkick, men kan tenke meg dette er noe av det samme, dog på bakkenivå. Sist gang jeg satt ute en vårdag dette året holdt jeg på å gjøre i buksa samt en puls på 800! Det er vanskelig å holde seg 100% i ro, selv om en må. Da gjelder det å ha “kylan”. Plassen jeg sitter på er ikke mer enn 15 meter fra fórplass heller så en får de tett innpå seg.


290913126
Massivt; her er det mengde med villsvin. Kunne telle opp mot 16 unger og 6 voksne på ett og samme bilde

Man kan også diskutere om dette er “fair” jakt. Lokke de inn med mat og skyte de. Skal man klare å skyte villsvin så er nesten den eneste sjansen åtejakt. Andre muligheter er selvsagt hund eller drivjakt. Det å sitte på et jorde og vente er nesten dødfødt. Villsvina liker kjerr og kratt i stummende mørke, så dette er nok måten å ta de på.

En annen ting er å jakte til rett tid. Nå om dagen er det mye kultinger (unggris opp mot 20-25 kg) i skogen, så sjansene for å ta mora har jeg ikke lyst til å utsette meg for. Jeg venter til de har blitt 30-40 kg så er det min tur 🙂

Da er det bare å vente å se, så blir det kanskje noen villsvinrapporter etterhvert her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *