Tidligtur til Sagaøya Island

Etter den obligatoriske hornmusikken 17 mai gjorde vi en svipptur til Island. Dog godt innenfor kategorien planlagt selvsagt. Martin og jeg hadde satt av langhelga til tidligfiske i ett par vann på Island.

Martin og jeg hadde en flott tur til Island

Tingvallavatn er kjent for sin storvokste ørret. Her kan de, etter hva jeg har hørt, komme i vekter opp mot 13-15 kilo på det grovste. Er nok sjeldent selvsagt men de finnes visstnok. Snittstørrelsen derimot er på hele 4 kilo! Vi gjorde noen avtaler og kjøpte opplegg av Fishpartner som holder til på Island.

Det var mye vekslende vær under oppholdet

Tidligfiske er en ting. Spennende som fy om man treffer med forholda. Naturen er på vei opp og fisket kan være veldig bra i perioder. Alltid interessant å sjekke værprognosene ett par dager i forveien når man skal på slike turer. For vår del ble det MYE vind under hele oppholdet. Med vindkast på opp mot 15-18 m/s ble det tidvis slitsomt å være fluefisker. Ikke ble det spesielt mer morsomt når dette ble krydra med massive regnskurer heller. Det ble noen timer i bilen også for å si det sånn 🙂

Men vi var jo der for å fiske og da var det bare å kle seg etter forholda. Vinden fikk vi ikke gjort så mye med.

Mannen og havet. Vi måtte prøve noen lebukter i Tingvallavatn.

Vi fiska også ett strekk som visstnok skulle holde fisk. Her var Martin tidlig igang med ett par flotte fisker. Sterke som fy og det var streamer de tok.

Martin med turens første
Martin med turens andre fisk. En flott ørret på 62cm

Vi ga plassen noen gode perioder med hvile også. Det viste seg å være viktig for å på en måte “resette” plassen. Nye fisker fant veien og stod der igjen. Det skal sies at vi også hadde mye utfordring med hard vind fra øst halve dagen og da var det en og annen slenger å få bare. Viktig med de rette forholda der. Vente og være tålmodig var nøkkelen.

Det kom noen seriøse regnskurer innimellom. Været veksla mye som det ofte gjør på Sagaøya

Til tross for vind så brukte vi lett utstyr (klasse 5), flyt/intermediate + 12 fot 0X – 1X tapert fortom med ca 1m spiss. I enden av spissen var det mye forskjellig men en svart wollybugger funka jo som alltid. Svart var bra!

En blank Tingvalla – ørret måtte en tur innom håven.
Svart wollybugger funka

Første dagen ble det ett knippe fisk under ganske tøffe forhold. Med såpass mye vind var det ikke lett å gjøre seriøse kast heller. Men vi gjorde så godt vi kunne og fikk noen fisker.

Dag to og tre tilbrakte vi i ett mye mindre vann. Ett vann som også, etter ryktene, skulle holde bra snitt. Vinden hadde ikke avtatt noe denne dagen heller, så her var det bare å holde ut. De små smutthulla vi hadde utnytta vi til det maksimale og fiska på. Det var nemlig noe gløtt av sol og litt mer innbydende forhold innimellom.

Mot kvelden titta sola frem og det var litt mer innbydende å fiske

Her fikk vi virkelig noen flotte fisker. Samtlige satt langt inne å få men desto morsommere å få fisk også. Dette minna mer om sjøørretfiske langs kysten. Mye søk med flua før de satt.

En brunørret på 64,5 cm vitner om tunge utras
En 60+ fisk jeg fikk siste dagen

Lomvi-mor var ikke spesielt fornøyd med nærgående fluefiskere. Vi tok ett kjapt bilde og lot ho være i fred. Det måtte ruges på for å la ungene rekke å bli store. Kort sommer på Island.

Lomvi-mor hadde en rugejobb å gjøre

3 døgns fiske er jo egentlig altfor lite når man er på slike plasser. Men alt er bedre enn ingenting syns jeg. Vi fikk valuta for pengene i mye natur og vær. Tidligfiske på Island kan være utfordrende på mange måter. Men det er slik vi liker det. Det var en knivegg av en fisketur for å bruke det uttrykket. Siste dag våkna vi opp til snødekt landskap og veien til Keflavik flyplass gikk litt forsiktig for seg.

Ett tynt snølag la seg på høyden sør- vest på Island på mandag.

Alt i alt en nydelig tur med natur der vi var tett på alle forhold. Vind gjorde det utfordrende, men det er slike ting man ikke kan forutse. Det er naturen som bestemmer og det er jeg også veldig glad for. Glad ikke vi mennesker bestemmer der også. Da hadde det blitt mye kluss mener jeg.

Regnbuen viste seg flere ganger på turen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *