Ultrasært myggfiske

For et par dager siden fikk jeg en melding av mossingen Kjetil Johansen. Han lurte på om jeg hadde tid og lyst til å være med på en grytidlig tur etter sjøørret nå på lørdag. Alltid hyggelig å være på tur med Kjetil, så det måtte jeg få til. Stod opp kl 0500 og kjørte ut for å møte han. Kjetil stod klar med kajakk og jeg hadde bellyen bak i bilen.

Hyggelig med Kjetil på tur

Kjetil ville til Karlsøya, så da fikk jeg idè om gamle trakter med en gang. Trakter hvor jeg tok mine første sjøørreter for over 30 år siden. Her er jeg lommekjent og tiden er absolutt inne for fisk her nå. Med høyvann kl 1030 ville det også være bra bevegelse i vannet. Vi padla inn “bakveien” over til øya og så med en gang en fin fisk som vaka. Har jo sett hvor sær sjøørreten har blitt de siste turene nå og derfor hadde vi rigga med oss fluestenger i klasse 3, flytesnøre og myggboks!

Fluestang i klasse 3, flytesnøre og myggboksen var med

Jeg hadde også laga noen små “glassfisker” som jeg også har sett litt av i det siste. Små gjennomsiktige fisker på 8-10mm som har svømt i vannskorpa. Sist gikk de bare å meska seg i slike og ikke snakk om å røre noe annet. Laga 2 til hver denne gangen.

Små gjennomsiktige fisker gjorde susen

Vi starta med å fiske på flere sjøørreter som vaka langs land. De tok veldig forsiktig der vi fikk kroka noen små sjøørreter og mista et par. Prøvde litt forskjellig med det var disse de ville ha.

Kjetil kaster på en fisk som akkurat har vært oppe å vist seg.

Det begynte å dra seg mot flotopp og det strømma godt. I et lite sund fikk vi se flere pene fisker som stod å vaka “steady”. Veldig vanskelig å se hva de tok, men det så ut som små svarte fluer. Mulig fjærmygg.

Vi kom oss i posisjon uten å støkke de og fikk se flere virkelig pene sjøørreter som vaka. Det var noen mindre der og et par litt større. Vi prøvde å studere vaka før vi starta å fiske, men ikke lett å se. Hva de “låste” seg på vet jeg faktisk ikke eksakt.

Kjetil i posisjon for å kaste på vakende sjøørret. Legg merke til ørretkjeften som er over vann!

Det var som å fiske i en elv dette. Vi hadde flyt på flyt uten å lykkes. Det var jammen ikke lett å overliste de.

Sjøørreten vaka steady i sundet vi fiska. Her stod det flere pene sjøørreter. Kameraten til høyre er ofte med på snapchat bildene jeg sender 🙂

Vi pløya flueboksene og gjorde flere forsøk på å lure de. Jeg satt på en palmermygg i str 18 med en signaltupp som plutselig sjøørreten var oppe å snappa i seg. Stramma til og merka at det var en pen fisk. Hadde ikke mye å presse med så måtte bruke litt tid på å få den inn til håven.

Denne lille palmermyggen (som jeg ofte bruker på harr) var det som skulle til for at sjøørreten viste interesse

Fikk fisken i håven og vekta viste faktisk 1350g. Faktisk en aldri så liten pers på sjøørret tatt på tørrflue i sjøen der. En litt tynn fisk, men en veldig flott opplevelse.

En blank og fin sjøørret på palmermygg str 18
Flua satt pent i munnviken og måtte kjøres pent

Hadde flere flyt på flere av fiskene også, men det var vanskelig. Satt på en bitteliten nymfe som jeg fiska rykkvis og med lange synkeperioder. Stramma til da også. En litt mindre fisk

En mindre sjøørret som tok en knøttliten nymfe i fri driv

Ble noen kaffepauser mens vi satt å studerte vaka også. Bare bra å la plassen hvile litt også. På den måten opprettholder vi naturlig vaking.

Dette var virkelig artig fiske. Liker at det er litt sært jeg da. Da går det an å knekke noen koder og ikke minst få de på tørrflue i sjøen. Rett og slett en veldig fin tur som huskes lenge!

Comments

  1. Du er flink Morten, men si ifra om jeg skal lære deg noen triks.

    Hilsen den allmektige Trond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *