Villsvinjakta over….

På fredag var over ett års ventetid over og vi satte kursen til Salvarp gård i sør-øst Sverige for å jakte villsvin. Klokka 0600 stod gutta på døra og trippa. Vi skulle på villsvinjakt!40 mil senere ankom vi gården i Östergötland og vi møtte et hyggelig værtskap på gården. Jakta ble bestilt for over ett år i forkant, så det var en spent gjeng preget av lang ventetid som var med.

dsc_0549.jpgHuset vi bodde i på Salvarp gård
Det første vi gjorde var å lesse inn bagasje og riflene og så satte vi kursen ut i skogen for å besiktige alle jakttårna. Oljeovnene var fyllt opp, fôrautomatene fungerte som de skulle (mater kl. 1900 hver dag) og alt så ut til å være i skjønneste orden.
dsc_0550.jpgNoen av jaktkameratene på vei ut
dsc_0552.jpgEn av fôrautomatene. Noe som er helt nødvendig for å komme innpå villsvin
Jeg hadde ikke engang sett villsvin i levende live noengang, så jeg må innrømme at jeg var veldig spent 🙂 Jeg forberedte meg godt før turen om bla hvordan man skal oppføre seg når en jakter villsvin. De har dårlig syn, men helt utrolig god hørsel og ekstrem god luktesans. Så her måtte en være ytterst forsiktig og ikke minst 100% stille.
p1290001.jpgAlt er gjort klart for en lang kveld
Det er faktisk slik at man må tenke på hva som vil komme til å lage lyd. Matpakka må pakkes opp, sjokoladen legges frem osv. Dette ville i tilfelle skape knitrelyd og skremme grisen.Jeg gjorde alt klart og tenkte at jeg godt kunne legge med nedpå en stund. Grisen kommer nok ikke med en gang, tenkte jeg. Hadde akkuratt fått lukket øya og var på vei “bort” da jeg våknet av et rabalder uten like på utsiden. Jeg brukte bortimot 2 minutter på å reise meg opp helt lydløst og fikk se 15-20 villsvin på fôrplassen! Jeg fikk helt hakaslepp og en puls på 300 eller noe i den duren. Jeg fikk skikkelig skjelven!Villsvina bråkte, noe som gjorde at jeg også kunne lage litt lyd. Jeg tok opp rifla rolig og kikka på de i kikkerten. Alle stod i en stor mølje og spiste under fôrautomaten. Umulig å skyte. Det er ikke lov å skyte sugger over 50 kilo, så her må en være 100% sikker på hva en skyter på. Jeg tok så rifla sakte ned og da lagde jeg en liten lyd. Det medførte at villsvina fordufta på ett sekund. Makan til kjappe dyr! Hørte de stoppa opp lenger ute i skogen for så å komme rolig tilbake :-)I det sekundet så slapp pulsen (iallfall under 100) og jeg ble mer rolig. I flokken var det en sugge som var DIGER. Den var uaktuell å skyte, så jeg så meg ut en mindre gris. På venstre siden stod det en mindre individ og spiste. Det så ut som en galte. I skogen var det helt mørkt men månen kombinert med snø på bakken gjorde at jeg hadde muligheten til å vurdere de.Retta inn siktet, ventet 5 sekunder og klinka til den…. Idet jeg titta opp var alle de andre borte. Kun en gris som lå der! Jeg hadde skutt mitt første villsvin!
p1290005.jpgStolt skytter med en galte på ca 40 kilop1290007.jpgRifla og galten
Da hadde det bare gått ca en time av jakta og for en start! Må si vi fikk skikkelig trua etter denne.Natt til søndag satt vi alle ute i jakttårna i timesvis. Jeg satt ute i hele 14,5 timer. Da så jeg 10-12 rådyr og noen harer. Rådyr var det ikke jakt på så de fikk gå for denne gang. Men fikk gjort noen tester på hva rådyra skremmes av. Lagde små lyder og sjekka hvor grensene gikk.Henrik hadde et villsvin på posten som var et sted mellom 100-150 kilo (den var diger), men klarte ikke kjønnsbestemme den så den fikk gå 🙁 Det var litt dumt, men sånn er jakta. Så enden på visa ble med den ene grisen. Mye adrenalin for penga med andre ord 🙂Her er noen fler bilder fra turen.

Comments

  1. He he, jo takk for det. Vellykket i form av at jeg skjøt en gris. Men jeg må innrømme at det hadde vært konge om noen andre på turen også hadde skutt en. Ikke lett det der gett. Var så sinnsykt mye snø og kaldt og da bare ligger de og tykker. Men det blir ny mulighet i april da. Vi får se…… :-)Så deg i Halden arbeiderblad i sta også. Fikk du noe sik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *